Waarom samen spelen belangrijk is
Mama &zo

Waarom samen spelen belangrijk is voor een kind?

Een peuterruzie.

James is nu twee jaar oud en je merkt dat het ‘spel’ gaat veranderen. Hij gaat zich wat meer richten op andere kinderen. James is benieuwd naar wat andere kinderen doen. Deze interesse is er al een tijdje maar voorheen was de aandacht zo weer vervlogen. Inmiddels kan James uren kijken naar kinderen die spelen. Hij observeert wat ze aan het doen is en als hij zijn kans ziet, gaat hij hen nadoen.

Bij een peuter leeftijd zie je dat het kind vooral gericht is op zichzelf en samen spelen nog niet van toepassing is. Dit is bij James ook het geval. Hij zoekt de kinderen wel op maar dan gaat het vaak over in een peuterruzie. Zij pakken het speelgoed vooral van elkaar af omdat zij nog niet kunnen samen spelen en die gevoelens ook nog niet begrijpen.

Het is goed om te weten dat je er niks aan kunt doen. Je kunt je kind van twee nog zo goed begeleiden maar het is haast onmogelijk om je kind van twee te laten samen spelen. Het is wel goed om je kind hier al zo vroeg mogelijk in te betrekken. Je kunt hem bijvoorbeeld leren om zijn speelgoed te delen met een ander kindje.

James bepaalt thuis het spel, op de peuterspeelzaal niet en daar leert hij van.

Het samenspelen helpt je kind van alles te leren zoals gevoelens uiten, vormen en kleuren te herkennen maar ook te tellen en klimmen en springen. James zit nu sinds kort op de peuterspeelzaal. Hij kan nog niet samen spelen met deze kinderen maar hij leert hier wel een hoop van. James bepaalt thuis in principe het spel. Als een kind op de peuterspeelzaal het anders ziet, loopt degene boos weg. En op deze manier leren ze al op jonge leeftijd hoe het werkt.

Ik vind het fijn dat James een kind is die graag zelf speelt. Hij kan uren bezig zijn met zijn auto’s of de duplo. Een jaar geleden vond James het helemaal niks aan om bezig te zijn met iets creatiefs zoals knutselen of tekenen. Dit is inmiddels veranderd. Het is bijna dagelijks dat we samen kleien, tekenen of verven. Lisa is meer van het knutselen en fröbelen. Als zij iets maakt zie je ook daadwerkelijk wat het is, bij mij moet je het raden.

Tijd vrijmaken om te spelen met je kind!

Met je kind spelen is goed voor zijn ontwikkeling. Je leert je kind op deze manier hoe je met elkaar om moet gaan. Ik vind het fijn om samen met James aan de grote tafel te gaan zitten om een spelletje te doen. Hij is even bezig met iets anders dan alleen zijn auto’s en we doen iets samen. Memory is favoriet en de kleuren bij elkaar zoeken vindt James ook leuk om te doen.

Ik hoop James op deze manier ook een goede dosis zelfvertrouwen te geven. Als ik met hem speel zie ik wat hij doet en glunderden zijn ogen als ik hem vertel dat hij heel goed kan puzzelen. James krijgt vervolgens zin om het vaker te doen en op deze manier kun je het spel steeds verbreden zodat je kind gestimuleerd blijft.

Het komt steeds vaker voor dat ouders te druk zijn om met hen kind te spelen. We zijn allemaal druk met ons werk maar daarentegen vergeten we het belangrijkste, onze kinderen. We verzorgen ze wel, op tijd eten en drinken, douche maar vergeten soms echt te spelen.

Zeg eens eerlijk, maak jij tijd vrij om echt samen met je kinderen te spelen?

(Visited 103 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer Xenia 16 september 2017 om 08:20

    Ik heb 3 jongens en probeer met iedereen te spelen of samen iets te doen. Met de kleinste man (1) is het heerlijk als de andere op school zitten. Ik vind dit zelf ook geniet momentjes

  • Reageer gre Luttik 16 september 2017 om 13:05

    Mijn kinderen zijn het huis uit maar toen ze nog klein waren en ik ze van school had opgehaald gingen we met thee op de bank en een voorleesboek. Iedereen vond dat ouderwets. Wat schetst mijn verbazing dat ik nu lees dat voorlezen je kinderen een betere woordenschat bezorgd dan gemiddeld. Vooral als ze net even boven hun niveau worden voorgelezen. Belangrijk dus! Lichamelijke inspanning kon ik niet leveren door mn ziekte, maar mijn kinderen hadden voor veel voorwerpen bv wel twee woorden ter beschikking. Vb? Das/sjaal, fiets/rijwiel, step/autoped. Van Donald Duck tot Tom Poes en Ollie B.Bommel. Maar ook Toon Kortooms (Beekman en Beekman), alles kwam op de bank. Ik wens ieder die lichamelijk niet zo best meekan komen veel voorleesplezier.

  • Schrijf een reactie