Volg je hart, want dat klopt!
Mama &zo

Volg je hart, want dat klopt!

Ik werd aan het denken gezet.

De quote van mijn blog is ‘Volg je hart, want dat klopt!’ en ik heb hier eigenlijk nog nooit een artikel over geschreven. Tot nu.

Ik had gisteren een gisteren van mijn vrijwilligerswerk. het ging over kinderen & jongeren. De eerste dag voornamelijk over kinderen en de tweede dag die nog moet volgen, gaat het over jongeren. We gaan wat dieper in op de stof over een delict waarin een kind is betrokken ófwel het delict mee heeft gekregen in zijn of haar omgeving en hen gedrag wat daaruit vloeit.

Op zo’n cursus dag leer ik nieuwe mensen kennen die hetzelfde werk doen als jij, dit schept uiteraard al een band. Je zit daar immers voor precies hetzelfde. Het mooie aan dit alles is, is dat je op een dag als gisteren erachter komt dat iedereen anders denkt. Iedereen heeft zijn of haar idee over de aanpak van bijvoorbeeld de opvoeding.

Je leert van elkaar want bij een cursus zoals deze ben je genoodzaakt iets verder te kijken dan je neus lang is. Een vrouw die gisteren aanwezig was op de cursusdag heeft mij aan het denken gezet. Hoe mooi is dat? Zij vertelde dat dochter van drie jaar nog steeds borstvoeding krijgt en zij vanaf de geboorte met haar kind en man samen slaapt.

Dit is volgends de boekjes tegen de regels in én dat is precies de boodschap van dit artikel. Je kind zou afhankelijker worden. Hier op latere leeftijd last van kunnen krijgen. Het is minder veilig om met je kind in één bed te slapen en zo kan ik nog wel even doorgaan met de nadelige gevolgen aldus de boeken.

De opvoeding en het ouderschap heeft alles te maken met gevoel.

Het is eigenlijk bizar dat er ooit regels zijn verzonnen die laten blijken dat het goed is voor een kind om als ouder op een bepaalde manier te handelen. Op welk soort kind is dat gebaseerd? Iedereen is anders dus bij iedereen werkt het ook op een verschillende manier.

De opvoeding en het ouderschap heeft alles te maken gevoel, vandaar mijn quote in de titel. Er kunnen nog zoveel onderzoeken zijn geweest of nog gaan komen maar het gaat vooral om jouw gevoel als ouder zijnde. Niemand precies kan weten wat goed is voor jouw kind en op welke manier je moet handelen. Het komt erop neer dat niemand weet hoe je precies moet handelen maar hoe je handel, altijd goed is als je dit vanuit je hart zo voelt.

Ik heb in mijn zwangerschap meerdere boeken versleten over de opvoeding. Adviezen en tips bijwijze van opgeschreven in een een schrift zodat dit mij altijd bij zou blijven en ik een wegwijzer had voor het moederschap. In de praktijk werkt dat niet zoals het in eerste instantie doet blijken.

Alles loopt anders in de praktijk omdat jij en jouw kind anders zijn dan hen.

Je wordt op internet gebombardeerd met tips en tricks maar dit is niet gebaseerd op jouw kind. Mits je jouw kind hebt uitgeleend voor zo’n soort onderzoek of aan een andere moeder die het blijkbaar beter denkt te weten. De opvoeding van mijn ouders was in mijn ogen geweldig. Ik had mezelf voorgenomen een mix te maken tussen de opvoeding die de vader van James heeft gehad, daar de positieve uit te halen en die toe te passen bij James.

Dit loopt ook anders in de praktijk want jij bent een ander persoon dan dat je ouders zijn. Mijn moeder vindt mij bijvoorbeeld consequenter tegen James dan dat zij ooit tegen ons heeft gedaan. Dit is iets waar ik mezelf prettig bij voel en waarbij ik merk dat dit voor James en mezelf, het beste is. Je leest overal dat consequent zijn belangrijk is maar iedereen doet het op een andere manier en op een ander moment.

In tegenstelling tot de vrouw van mijn cursus, vond ik het juist belangrijk om James aan zijn eigen kamer te laten wennen, om hem een plekje te geven waar hij zichzelf veilig kan voelen. Een plekje, waar wat van hem is en waar ik niet altijd ben. Ik wil hem hiermee een stukje zelfvertrouwen geven en ik voel mezelf hier fijn bij. James overigens ook, die slaapt iedere nacht als een roosje in zijn eigen stoere kisten- bed.

Volg je hart, want dit klopt!

Moeders, ouders, mensen, denk zelf na over wat je prettig vindt of niet. Kijk niet na alle artikelen die op het web te vinden zijn over hoe je het beter kunt doen. Als jij je hart volgt, klopt dat en maak jij goede keuzes die voor jou op dat moment zo voelen. Het kan dat je hier later anders overdenkt. Dit pas je toe zodra dit voor jou goed voelt.

De meningen van andere doen er niet toe zolang jij je prettig voelt. Ik vind het interessant om met mensen te praten die juist anders denken zoals ik. Het filosoferen over onderwerpen en de andere denkwijze fascineert mij. Hoe zit dat bij jou? Loop jij een kudde achterna of bewandel jij je eigen weg met vallen en opstaan?

(Visited 161 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer gre Luttik 8 oktober 2017 om 09:47

  Bescherming geeft zekerheid voor later. Een kind voelt zich veilig wanneer mamma of pappa het bij zich neemt als het huilt. Het huilt niet voor niks. Misschien uit een gevoel van onveiligheid. De veiligheid kun je het als ouder bieden. Doe dat.
  Ik heb dat 37 jaar geleden eerst niet gedaan. Het was een harde tijd. Huilen mocht, moest, daarvan wordt een kind groot! Dat was de boodschap. Een kind in bed nemen gevaarlijk!
  Nou ik heb na twee maanden gehuil het roer omgegooid. En geen moeder gaat op haar kind liggen. Dat is een broodje aap uit het verleden! een verhaal uit de bijbel.
  Een moeder de schuld geven dat haar kind dood wordt gevonden in haar bed. Nou, er gaan nog steeds baby’s dood in hun eigen wieg. Dat heet wiegendood. De moeder zou haar kind verkeerd hebben neergelegd. Nu moet de baby weer op de rug slapen. Oja? Nou als dat kind gaat spugen stikt het. Waarom altijd die vinger die wijst? Wijst naar een moeder of een vader?
  Inwinnen van informatie kan geen kwaad, maar het klakkeloos volgen van door zg kenners, nul babybureaus opgelegde wijsheden? Van dat laatste heb ik mijn buik wel vol inmiddels. En het heeft puur te maken met de policy om van ons standaardpersonen te maken. Jakkes!

 • Reageer gre Luttik 8 oktober 2017 om 09:50

  Het woord nul in de drie na onderste regel hoort daar niet! Jammer dat de site niet de mogelijkheid geeft om een foutje te herstellen, Lonneke, hoe doe ik dat?

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.