vitamines
Food

Overdosis aan vitamines, kan dat?

Ik slik iedere dag een hoop medicatie en door de ziekte van Crohn nemen mijn darmen minder voedingsstoffen op waardoor ik sommige stoffen te kort kom en me daardoor minder prettig ga voelen. Het is voor mij dan ook een must om iedere dag wat extra Vitamines te slikken, doe jij dit ook? zo ja, waarom? 

Extra vitamines nemen, dat is voor mij als crohn patiënt enorm belangrijk maar waarom eigenlijk?

Een goede weerstand verkleint de kans dat je ziek wordt maar het is belangrijk om te weten dat het niks voorkomt. Iedereen wordt weleens ziek en krijgt de griep, ook als je vitamines slikt maar het helpt natuurlijk wel als je een gezonde levensstijl hebt!

Voeding is het belangrijkste onderdeel om in leven te blijven en omdat zo gezond mogelijk te doen horen wij te eten via de bekende ‘schijf van vijf’.

Groente en fruit spelen een belangrijke rol om vitamines binnen te krijgen en dat vind niet iedereen lekker. Je eet er daarom dus minder van en zo loop je een grotere kans om vitamines te kort te komen waardoor je allerlei (vage) klachten kunt krijgen!

In mijn geval is het zo dat ik eigenlijk altijd wel vitamines te kort kom. Als je de ziekte van Crohn hebt (of een andere darmaandoening) is het zo dat je darmen het moeilijk vinden om je eten helemaal goed op te nemen en zo ook de belangrijke bouwstoffen.

In tegenstelling tot Merijn eet ik juist graag verschillende groentes en fruitsoorten. Het scheelt wel een hoop dat ik nu James heb om mezelf een beetje aan vast te houden want ik geef toe, toen hij er nog niet was zat het fruitmoment nog niet zo goed in mijn systeem. Nu wel, James krijgt iedere dag een fruithapje en dan doe ik gezellig mee!

Het is voor mij dan ook bijna noodzakelijk om vitamines bij te slikken zodat mijn darmen wat hulp krijgen bij het opnemen van deze goede stoffen.

Ik slik onder andere iedere dag een vitamine C pil. Dit omdat de rest van mijn medicatie juist mijn weerstand onderdrukken en ik over het algemeen vaker ziek ben. Vitamine C ondersteund de weerstand en dat is precies wat ik nodig heb!

wat ik ook iedere dag slik is vitamine D, dit omdat ik door mijn medicatie niet in de zon mag en deze stoffen toch binnen kan krijgen door deze pil. Het versterkt overigens ook de botten en het gebit. Nou, mijn gebit is een drama en mijn botten zijn sowieso al zwak dus dat kan voor mij nooit kwaad om dit te versterken met een pilletje.

Vitamine B slik ik ook iedere dag, dit ondersteunt het energieniveau in het lichaam, goed voor concentratie en het geheugen en het helpt bij een ‘normale’ werking van het immuunsysteem. Nou mijn immuunsysteem is natuurlijk verstoord aangezien de ziekte van Crohn een ‘immuunziekte’ is. Energie is van harte welkom en een beetje extra concentratie is ook nooit weg!

Zo nodig slik ik B12, dit wordt vaak getest in het ziekenhuis of ik hier te kort aan heb en als dit het geval is, dan slik ik het weer een tijdje. Dit draagt bij voor extra energie en vermoeidheid en het ondersteunt de opbouw van de zenuwcellen!

Wist jij trouwens dat je ook een overdosis aan Vitamines kunt slikken en dat dit ook daadwerkelijk e gevolgen kunnen hebben?

Zwangere vrouwen moeten uitkijken met vitamine A, je kunt hebt namelijk eerder kans op een baby met een aangeboren afwijking. Je kunt er ook hoofdpijn, misselijk en duizelig van worden en als het nog niet erg genoeg is kunnen de klachten op oplopen tot ernstige vermoeidheid, haarverlies, spierpijn of een schilferige huid.
Een overdosis vitamine B6, kan een bloedvatverwijding tot gevolg hebben. Vitamine B5, kan diarree veroorzaken en vitamine B6 kunnen afwijkingen aan het zenuwstelsel tot gevolg hebben.

Overleg voor de zekerheid dus altijd met je arts welke Vitamines goed zijn voor jouw lichaam en geest! Slik jij extra Vitamines?

(Visited 131 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Mathiske's mama blog 20 maart 2016 om 09:52

  Ik gebruik nu ik nog borstvoeding geef jonge moeders vitamines. Ik merk wel verschil met als ik ze een paar dagen vergeet. Ik ben als ik ze inneem fitter.

 • Reageer gre Luttik 5 augustus 2017 om 07:44

  Een teveel aan vitaminen? Als Crohn of Colitisppatient heb je sowieso een tekort. Dus een teveel hoef je je niet te laten aanpraten. Vit B6 is er ook in een vorm die de door jou genoemde klachten niet zal veroorzaken. Vit A kan in een enkel geval te veel worden maar is in ons geval niet van toepassing. Het bouwt wel het slijmvlies van de darm op. Als je toch bang bent voor A, neem dan A caroteen.
  B12 kun je injecties voor krijgen. Werkt veel beter dan pilletjes. D3 kan net als B 12 worden voorgeschreven in een wekelijkse dosis in een uitdrukcapsule. Ik zeg: doen!

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.