avocado spreads
Food

Spreads & zelfgemaakte mayo?

Spreads & zelfgemaakte mayo!

Zelfgemaakte spreads = succes verzekerd! Iedereen is gek op dips en spreads. Hoe leuk is het dan als je ze zelf kunt maken! Zo heb je een verse dip en weet je precies wat erin zit; geen kunstmatige toevoegingen! Heb jij mijn vorige foodblog gemist over watermeloen? Klik dan hier!

Guacamole kun je bijna op ieder moment van de dag eten. Op een rijstwafel als tussendoortje, als dip voor bij de borrel en natuurlijk bij een bqq.

Avocado is een heerlijke toevoeging op vele gerechten, zoals sauzen en door salades. De avocado bevat enkelvoudige onverzadigde vetten, dit zijn goede vetten. Ook zitten er relatief veel vezels in, zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels zorgen voor een vol gevoel waardoor je hongergevoel onder controle wordt gehouden.
Onoplosbare vezels drage bij aan een goede stoelgang. Ook niet onbelangrijk!

Avocado’s zitten boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. Naast het feit dat er veel voedingsstoffen inzit, helpt de avocado ook de voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Kortom, de avocado is super gezond!

Benodigdheden: (4 tot 8 personen)

  • 4 rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes verse koriander
  • 8 cherrytomaatjes
  • ½ rode ui
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • limoensap

Extra: blender.

Bereidingswijze:

  • Halveer de avocado’s, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit en doe het in de blender.
  • Snijd het teentje knoflook, de koriander en ui in kleine stukjes.
  • Schep de knoflook en de helft van de gesneden ui bij de avocado’s. Mix tot een romig geheel.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, roer goed. Besprenkel de dip met wat limoensap.

Mayonaise Misschien niet het beest gezonde recept, maar het is altijd nog lekkerder als je hem zelf gemaakt hebt. Daarnaast zijn het verse producten en maak je het een beetje gezonder, zolang je er met mate gebruik van maakt natuurlijk! 😉

Benodigdheden:

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eierdooiers
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl mosterd
  • zeezout & peper
  • mespuntje gedroogde peterselie
  • 200 ml rijstolie

Extra: Staafmixer, vijzel.

Bereidingswijze:

  1. Wrijf de knoflook met een vijzel fijn en doe hem in de maatbeker. Mocht je geen vijzel hebben, kun je altijd een knoflookpers gebruiken.
  2. Voeg de overige ingrediēnten toe, behalve de olie. Zet de staafmixer erin en begin er tijdens het mixen wat olie in te druppelen, totdat het mengsel wat dikker wordt. Daarna kun je de olie wat sneller toevoegen, totdat hij helemaal is opgenomen.
  3. Voeg eventueel nog wat zout & peper toe.

Beide spreads zijn geinspireerd uit het boek ‘Powerfood’ van Rens Kroes.
Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie