Kind opvoeden zonder speen
Mama &zo

Speen afleren bij kind, hoe dan?

Haat- liefde verhouding met zijn speentje.

James is afgelopen december 18 maanden geworden en wij vonden het tijd worden om zijn speen af te bouwen. Het werd steeds maar een ‘gemak’ om James zijn speen te geven. Als hij moe werd, in de auto en zo had James steeds vaker zijn speen in.

Ik heb een soort haat- liefde verhouding met zijn speen. Ik weet namelijk niet hoe ik de eerste periode van James zijn leven had door moeten komen zonder speen en dat terwijl er heel veel mensen hun kinderen opvoeden zonder speen. Mij was het niet gelukt, het was heerlijk om af en toe zijn speen te geven zodat er wat ‘rust’ in huis kwam. Tegelijkertijd vind ik het geen gezicht op een foto als kinderen een speen in hebben. Bij een kleine baby ziet het er nog schattig uit maar nu hij ouder wordt vind ik het jammer.

Zuigbehoefte wordt gewenning.

Het schijnt zo te zijn dat de zuigbehoefte van een baby na het eerste jaar verdwijnt. Nu zal dit per kind verschillen maar het wordt dan eerder een ‘gewenning’ en dat is nou juist wat ik niet wil.

James heeft trouwens ook een supermooi gebit en dit wil vast nog niks zeggen voor de latere jaren maar zou het toch jammer vinden als het door zijn speen minder mooi wordt. Daarbij is het voor zijn spraakvermogen ook een strakplan als we zijn speen minder vaak gebruiken!

Op de een of andere dag zijn we gestopt om zijn speentje overdag te geven. Zodra James wakker wordt moet zijn speen eruit totdat hij weer naar bed gaat. Ik vind de stap nog te groot om hem ook zonder speen te laten slapen dus daar wachten we nog even mee.

Moeilijke momenten zonder speen!

In het begin verliep de ochtend wat moeizaam. Hij wilde graag zijn speen hebben en lekker rustig spelen. Ik heb James getroost en samen met hem gespeeld zodat hij wat afleiding kreeg. Dat hielp!

We zijn nu twee weken verder en zodra hij wakker wordt zegt hij: ‘Daaaaa’ en geeft zijn knuffel en speen in mijn handen. Dit gaat beter dan ik had verwacht! Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Als James hoge koorts heeft of zich echt hondsberoerd voelt dan zal ik niet moeilijk doen over zijn speen.

Het enige moeilijke moment is ’s avonds zo net voor het eten. James begint dan wat moe te worden en wil dan graag een filmpje kijken met zijn speen en knuffel bij de hand. Ik geef hier niet aan toe en geef hem gewoon wat extra aandacht. Lekker samen op de bank knuffelen en er is niks meer aan de hand!

Ik ben benieuwd wanneer jullie zijn begonnen met het afbouwen van de speen en hoe je dit deed bij de nachten? Ik vind het voorlopig nog wel prima dat hij zijn speen heeft voor de nacht. Hij is tenslotte nog maar net 1,5 jaar.. maar overdag ligt zijn speen boven, in ieder geval niet binnen handbereik!

(Visited 172 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

4 Reacties

 • Reageer Simone 7 januari 2017 om 09:19

  Wij doen het eigenlijk ook zoals jij, overdag krijgt mijn dochtertje nooit de speen. Behalve als ze ziek is. Als ze gaat slapen krijgt ze hem nog wel. Ik wil niet weten wat voor horrornachten ons te wachten staan als ik hem niet zou geven… ik denk dat ik daarmee nog iets langer wacht totdat ze beter begrijpt wat ik haar vertel. Dan zeg ik dat de speen is meegenomen door de speentjesfee en dat hij naar een baby gaat en dat Mirthe nu geen baby meer is. En dan krijgt ze er een cadeautje voor terug. Ik las dit ooit ergens op een blog dat een mama dit zo gedaan had en dat idee zie ik wel zitten.

  • Reageer Lonnekedewin 4 februari 2017 om 22:49

   James is ook voorlopig nog niet toe aan de nacht zonder zijn fiep. Nou ja, wij eigenlijk ook nog niet! 🙂 Ik merk wel dat hij nu hij ouder wordt bewuster is van zijn fiep en dus ook dat hij hem eigenlijk soms wel in wil terwijl het niet mag. Maar goed, dan wordt hij even boos en gelukkig kan ik hem dan nog makkelijk afleiden!
   Speentjesfay is wel een goed idee inderdaad.. het zal een kwestie van doorzetten zijn want ook al begrijpen ze het dan, als ze troost willen dan hebben ze niet meer zoveel medelijden met dat zogenaamde babytje die zijn fiep krijgt! haha.
   Wanneer zou jij het Mirthe willen afleren? ook de nachten?

 • Reageer Michelle 7 januari 2017 om 12:55

  Hier kregen ze hem idd alleen als ze naar bed gingen. Bij onze dochter hebben we hem toen ze 2 jaar werd gewoon weg gegooid,of eigenlijk heeft ze dat zelf gedaan en daarna heeft ze er nooit meer om gevraagd,dat zelfde gaan we nu doen bij Novan

  • Reageer Lonnekedewin 4 februari 2017 om 22:50

   Oh dat klinkt perfect.. ik ben bang dat James dat nog niet zo´n strak plan vindt als hij over een paar maandjes twee is. Ik hoop het wel, dat lijkt me heerlijk. Hopelijk gaat het bij Novan hetzelfde als bij jullie dochtertje!

  Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.