Reageren op negatieve reacties in de Telegraaf
Persoonlijk

Reageren op negatieve reacties in de Telegraaf!

Lees hier het artikel waar het overgaat. 

Reacties kun je verwachten!

Als er een artikel in de krant komt en je stemt daarin mee. Dan kun je reacties verwachten. En zeker in een stuk waarin je verteld dat je samenwoont met je ex-man en nieuwe partner. Dit is overigens niet helemaal waar. Lisa heeft gewoon haar eigenwoning waar zij vaak slaapt.

In het begin van mijn blog- carrière was ik nog niet voorbereid dat mensen überhaupt negatieve reacties kunnen plaatsen. Waarom zou je je eigen tijd verspillen door een negatieve- argumentloze en dus niet- open- staan- voor- een- discussie, reactie te plaatsen? Ik snap dat niet maar ik wil dat denk ik ook niet begrijpen.

Inmiddels weet ik dat iedereen altijd een mening heeft over een situatie en dat is helemaal prima. Het is dan wel zo fair als je het op zijn minst beargumenteert. Ik bedoel, dan kun je er nog over discussiëren en de ander wellicht anders laten denken. Een discussie kan juist heel interessant zijn!

‘Normaal’ betekent voor iedereen iets anders.

Ik begrijp goed dat het geen normale situatie is. We kunnen een discussie voeren over wat er precies normaal is en wat niet maar het komt er op neer dat dit voor iedereen anders is. Je woont over het algemeen niet samen met je ex-man en nieuwe partner, dus snap ik de reacties hierover goed.

De situatie zoals het in het artikel beschreven wordt is natuurlijk maar een klein deel van alles wat er heeft gespeeld of nog speelt. De meeste interessante dingen worden eruit gehaald zodat het voor de mens leuk is om te lezen. Zo werkt dat nou eenmaal!

Reacties zoals: ‘Nee joh, het moet niet gekker worden. ik zou dat nooit doen!’ of ‘Als hen dat zo willen is dat prima. Het is mijn leven niet dus ik maak mezelf daar niet druk om’ en ‘Mensen worden met de dag gekker’. Dit zijn allemaal reacties die ik prima kan begrijpen. De situatie is ook ongebruikelijk en als jij daar anders over denkt, het gek vindt en het zelf niet zou kunnen of willen, is dat je goed recht!

Vrijheid van meningsuiting moet kunnen.

Vrijheid van meningsuiting. Het kan soms pijnlijk zijn maar ach, het is een mening van een ander en die mag er zijn. Net zo goed als ik mijn mening klaar heb over een hele hoop situaties en of gebeurtenissen. Ik vind het niet erg om dit te lezen, juist leuk. Het zou saai zijn als iedereen dezelfde mening had, toch?

In mijn ogen ben je aan het haatzaaien als je zulke reacties plaatst op het web:

‘Ook in dit geval zijn de kinderen weer de dupe van deze gestoordelingen. Triest om in zo’n puinhoop op te groeien. Als jij denkt dat de twee knuffelend uit elkaar gaan, bah!’ 

‘Tja en dan vinden we het gek dat kinderen met zichzelf in de knoop zitten. Vader is een vrouw en moeder is een man maar vader heeft jou op de wereld gezet en regenboog gezinnen alles is normaal tegenwoordig. Het lijkt net hoe gekker hoe beter’. 

‘En het kind is weer de dupe!’ 

De reacties waren anders geweest als je ze beargumenteert. Waarom is het kind de dupe van onze situatie? Ik ben hier namelijk super benieuwd naar! Je kunt mij niet vertellen dat bijvoorbeeld, een vechtscheiding beter is dan de situatie waarin je liefdevol met elkaar omgaat. Wij kunnen met zekerheid stellen dat James nooit het gevoel krijgt dat hij moet kiezen tussen papa of mama.

Een programma zoals ‘uit de kast’ vind ik verschrikkelijk.

Een programma zoals ‘uit de kast’ vind ik prachtig om te zien maar het is toch te verschrikkelijk voor woorden dat je überhaupt uit de kast moet komen omdat je verliefd bent geworden op iemand van hetzelfde geslacht en dit niet tegen je eigen ouders of omgeving durft te vertellen?

Het zou mij diep kwetsen als James, of mijn eventuele toekomstige kinderen, een programma nodig heeft om tegen mij te vertellen dat hij is zoals hij is. Op het feit dat je kind een vader en moeder nodig heeft ga ik niet eens reageren. Als je zo denkt lijkt mij dat een grotere beperking dan homo of lesbisch zijn.

Iedereen mag zijn of haar reactie plaatsen maar als je er iets mee wil bereiken, argumenteer het dan zodat we kunnen discussiëren. De bovenstaande reacties zijn slechts haatzaaiende reacties zonder enige toevoeging. Ik hoop dat het de personen in kwestie oplucht. Dan is het in ieder geval nog ergens goed voor!

Mijn kind de dupe van onze situatie?

Oh ja en dan nog even over het feit dat mijn kind de dupe zou zijn van deze situatie. Ik denk dat iedere ouder doet waarvan hij of zij denkt wat goed is voor je kind. Iedere beslissing wordt uit liefde gemaakt. Er zal vast ooit een verkeerde keuze tussen zitten. We zijn immers allemaal mensen als de basis maar goed is. liefde. Daar draait alles toch om? Nou en dat heeft James momenteel van heel veel mensen!

Leven en laten leven.

Hoe ga jij om met negatieve reacties op je blog? Of überhaupt, is het meteen einde hoofdstuk of ga jij graag de discussie aan?

(Visited 762 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

7 Reacties

 • Reageer Tante Jose 29 augustus 2017 om 07:52

  Lieve Lonneke, ik als tante hoor veel van jullie situatie uit de eerste hand. Ik neem mijn petje voor jullie af.
  Fantastisch hoe jullie met elkaar, en met heel veel liefde voor James zorgen. Ik ken hem goed en hij is een zeer vrolijk en lief kind dat weet hoeveel zijn omgeving van hem houdt. Ga zo door??

 • Reageer Jeanine 29 augustus 2017 om 10:20

  Wat goed dat je het deelt, ik heb sommige reacties gelezen op dat stuk en bij gingen mijn nekharen al overeind. Lekker makkelijk oordelen van achter een scherm. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om dat over je eigen situatie te moeten lezen. Na het lezen van je blog dus wel beter.

  Ik volg je blog al een tijdje en het voelt heel liefdevol allemaal en heel open.

  Groetjes Jeanine

 • Reageer Sharon 29 augustus 2017 om 11:19

  Ik vind het prachtig dat jullie op deze manier met elkaar om kunnen gaan. Ik kan alleen maar zeggen: hier kunnen vele nog van leren.

  En ach, die haat reacties horen erbij. Vanachter een computer is het altijd makkelijk oordelen. We weten hun situatie immers niet dus kunnen geen reactie terug geven.

  Ga zo door!!

 • Reageer Leo Valk 29 augustus 2017 om 11:48

  Hallo Lonneke, je bent moedig om je situatie zo open te delen met velen. Het is inspirerend om steeds te lezen hoe je de reis door je leven maakt en van commentaar voorziet.
  Negatieve reacties van mensen die je niet kent zijn niet van belang. Iedereen heeft een mening maar alleen als je zelf onderdeel bent van de situatie kun je er een gefundeerde mening over hebben. Argumenten uitwisselen met de mensen die negatieve reacties posten is meestal niet de tijd waard die je erin zou steken, ze zijn anoniem en je zult hun mening niet snel veranderen. Blijf je eigen koers varen! Liefs van 8000 kilometers ver.

 • Reageer Krystle 29 augustus 2017 om 11:51

  Vind het zelf wel vervelend om negatieve reacties te krijgen, maar die krijg je toch. Mensen reageren vaak negatief en dan denk ik reageer dan niet.
  Knap van je dat je het deelt en ik zou mijn energie ook niet steken in die negatieve reacties. Mensen hebben altijd wat te zeuren en commentaar. Het is toch nooit goed.

 • Reageer Kreanimo 29 augustus 2017 om 12:03

  Ik vind dat je gelijk hebt… een vechtscheiding lijkt me veel erger…
  Petje af meid.

 • Reageer gre Luttik 29 augustus 2017 om 14:58

  Beste Lonneke en aanhang,
  Ja ik noem het maar even zo. Op mijn 66e moet ik gaan scheiden. Nou moet…..Ach, na 45 jaar weinig medeleven van partner of begrip met of voor mijn ziekte, je ziet het niet aan de buitenkant he, schreeuwen, en geestelijk en lichamelijk mishandeld, zit ik middenin de vechtscheiding. En ik snap er niets van. Ben echt wel intelligent maar hoe dom kun je zijn, zoals ik dus, dat je je met al je krachten inzet voor die echtgenoot die toch z’n gangetje gaat of er niks loos is. Of je niet ziek bent. Of je niet moe bent. Al lig je dood te gaan in het ziekenhuis.
  Lonneke en aanhang, jullie zijn gewoon bofkonten dat je het zo goed kunt regelen. Minder stress, meer liefde, genegenheid en aandacht voor elkaar. Er staat een ding als een paal boven water: geloof, hoop en liefde; en de meeste van deze drie is de liefde.
  Jammer dat er geen drie- of vierpersoons huwelijken bestaan. Eigenlijk moeten we terug naar de clan. Waar iedereen voor elkaar zorgt. Iedereen om elkaar geeft en een overgebleven partner gewoon in het grote gezin opneemt. Ideale situatie toch? Ga zo verder. En bedenk maar dat julie vorm van samenleven de oudste manier is.

 • Schrijf een reactie