Persoonlijk

Mijn ervaring: stoppen met de pil.

Mijn eerste menstruatiedag.

De eerste keer dat ik ongesteld werd weet ik nog als de dag van gisteren. Het was avond, we waren gewoon thuis (gelukkig!) en ik voordat ik naar bed ging naar het toilet ging schrok ik me helemaal kapot.

‘Maaaaaammmmmm, kom is!’
‘Wat is er?’
‘Mammm, kom nou gewoon!’
‘Wat is dit nou weer’ vroeg ik toen mijn moeder naast me in de badkamer stond. ‘Het doet geen pijn’ vulde ik nog aan.
‘Je bent voor het eerst ongesteld Lon!’ zei mijn moeder blij.
‘Nee joh, misschien is het schraal’ antwoordde ik.
Mijn moeder begon te lachen. Nee Lon, je bent echt ongesteld..

Ik werd gefeliciteerd.

Ik was daar nog totaal niet mee bezig en ik was ook best vroeg. Toen ik voor het eerst ongesteld werd zat ik in groep 8 van de basisschool.
Nadat ik een hele uitleg heb gekregen over hoe ik maandverband moest gebruiken gingen we samen naar beneden om dit ‘grote nieuws’ te vertellen. Ik werd stuk voor stuk gefeliciteerd door mijn broers en vader.

‘Waarom feliciteren jullie mij?’ ik vind er niks aan..
‘Je bent nu een echte vrouw’ antwoordde mijn vader. Een echte vrouw? ik was 11 jaar. Achteraf weet ik natuurlijk waarom mijn vader dat zei maar toen vond ik het vreselijk.
‘Het is een teken dat je lichaam gezond werkt’ zei mijn moeder. Gelukkig wist ze toen nog niet wat er nu allemaal speelt 😉

Ik kreeg steeds meer klachten door de pil.

Die avond ben ik wel 20x naar het toilet gegaan om het verbandje te verwisselen. Het was vast niet nodig maar ik vond het echt verschrikkelijk.
Toen ik de volgende dag op school kwam vertelde ik kei stoer aan mijn vrienden ‘Ik ben al ongesteld, jullie lekker niet!’ haha. Wat erg he?

Vanaf toen werd ik meteen iedere maand ongesteld en kreeg ik steeds meer klachten. Mijn moeder vertelde dat ze zich in haar jeugd ook veel had en dat er er nou eenmaal bij hoort. ‘Flauw dat mannen dit niet hebben’ riep ik dan.

Op een morgen fietsen ik naar mijn oma, ik ging haar helpen om haar huis te poetsen. Onderweg viel ik flauw en met mijn fiets in mijn hand kwam ik bij mijn oma aan waar ik in paniek direct mijn moeder belde.
Ze hoorde vast aan mijn stem dat er écht iets was en ze kwam direct. ‘Kom, we gaan naar het ziekenhuis’ zei mijn moeder toen ze binnen kwam.

Maandelijks flauwvallen.

Ik voelde me niet lekker maar hier schrok ik van. Zag ik er zo slecht uit? Mijn oma zei nog: ‘Miek, is dat wel nodig denk je?’. ‘Mam, geloof me. Dit is niet goed’ antwoordde mijn moeder.

In het ziekenhuis werd ik helemaal onderzocht en toen uiteindelijk de vraag kwam ‘Ben je al ongesteld?’ en ik antwoordde ‘Ja, nu toevallig ook’ viel alles volgens de artsen meteen op zijn plek.
De menstruatieklachten waren zo erg dat dus maandelijks flauwviel en ontzettend veel buikpijn had.

Samen met de arts besloot mijn moeder dat we de pil gingen halen.
Zelf had ik echt geen flauw idee wat dit inhield maar ik vond het prima als ik maar van die klachten af was. Ik was hier nog totaal niet mee bezig en hing liever in een boom of was aan het voetballen op het veldje.

Mijn ervaring met stoppen met de pil.

In totaal heb ik 10 jaar lang de pil geslikt. Ik had lichte buikpijn maar dat was prima te dragen. Merijn en ik hadden in zomer 2012 besloten om te stoppen met de pil omdat een kindje welkom was.
Helaas moesten we nog drie jaar wachten op de komst van James maar stoppen met de pil is het beste besluit wat ik ooit heb kunnen nemen.

Ik was natuurlijk bang dat ik die klachten van vroeger weer terug zou krijgen maar dat was gelukkig niet het geval, integendeel, ik knapte er ontzettend van op. Werd er vrolijker door, viel af wat kilo’tjes af en had meer zin om intiem te zijn met Merijn, wat we nou nét nodig hadden om een kindje te knutselen.

Nu James er is, moesten we natuurlijk iets doen om ervoor te zorgen dat er niet direct weer een klein spekje in mijn buik zou groeien maar ik wilde absoluut niet meer aan de pil. Het is vreselijk om iedere maand gewoon ongesteld te worden (ik slikte altijd de pil door) maar het geeft mij ook wel een gezond gevoel. Alles werkt en vooral door mijn hele medische situatie is dat voor mij heel waardevol.

Hoewel het een heel klein pilletje is, zitter er een hoop hormonen in waardoor je bepaalde dingen onderdrukt.
Ik voel me een stuk fijner nu ik de pil niet meer slik en er zijn genoeg middelen om er voor te zorgen dat je niet zwanger wordt!

Hoe lang slik jij de pil al en waarom eigenlijk? Misschien iets om over na te denken!

(Visited 288 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.