Kerst met kinderen
Mama &zo

Kerst met kinderen!

De afgelopen twee dagen zijn letterlijk omgevlogen! Jeetje, wat gaat het snel. Kerst 2016 zit er alweer op en nu kunnen we ‘rustig’ toeleven naar 2017. Het einde van 2016 is nu ècht inzicht! Hopelijk hebben jullie twee geweldige liefdevolle dagen gehad, laat het me vooral weten wat jullie hebben gedaan?!

Familie dagen!

Kerst is een heerlijke familie tijd als je het mij vraagt! Je komt weer met de ‘hele club’ bij elkaar om er een gezellige dag van te maken. Meestal gaat dit gepaard met een hele hoop (ongezond) eten en met eventueel een familiespel. Wij gaan meestal de ene kerstdag naar mijn ouders en de andere kerstdag naar mijn schoonouders. Helaas lukt dit niet altijd omdat we met een hele hoop huishoudens daarachter rekening moeten houden. Dit jaar was zo’n jaar dat het op dezelfde dag viel. Gelukkig hebben we het kunnen oplossen door de dag erna de opa & oma van Merijn te ontvangen & zelf naar zijn ouders te gaan.

Ik heb alleen maar fijne en leuke herinneringen aan kerst.. Hoewel mijn opa is zoveel jaar geleden overleden op eerste kerstdag. Dat is zolang geleden dat ik het zelf niet eens meer kan herinneren. Ik was 3 jaar. Alsnog komt dit ieder jaar even naar boven en halen we samen herinneringen op. Ieder jaar bij het eten krijgen we een soort van ‘gelukskoekje’. Ik heb geen flauw idee hoe het heet want er zat geen koekje in maar een mooie spreuk in allerlei talen en een grappige kroon. De rest van avond lopen dan allemaal met die kroontjes op ons hoofd. toen de oma’s nog leefde, was zij vergeten dat ze haar kroon nog om had. Wat hebben we gelachen die avond! Helaas zijn de oma’s ook niet meer in ons midden maar ook zij komen ieder jaar even extra terug met kerst als herinnering.

Kerst zonder kinderen..

Vroeger toen de kratten bier nog van hout waren 😉 vierde we kerst op een hele andere manier dan dat we nu doen. Met een biertje, wijntje en hapjes op tafel speelde we die gehele dag allerlei leuke bordspellen. De muziek ging op zo’n dag dan vaak steeds harder en werd er af en toe een dansje gemaakt. Het avondeten verzorgde we samen zo ongeveer 5 gangen.. we waren dus erg lang bezig met het avondeten terwijl we tussendoor genoten van elkaar en dat is nu wel even anders!!

Kerst met kinderen..

Inmiddels zijn er een aantal kinderen bijgekomen en dat veranderd een hoop. Kerst met kinderen vier je natuurlijk heel anders! Nu draait het niet meer om ons maar om de kinderen. Want ja, als de kids het naar hen zin hebben dan is het voor ons als ouders al snel goed. De huiskamer ligt vol met slabbers, luiers, troep, iets wat verantwoordelijke koekjes en het speelgoed vliegt om je oren!

Wij als volwassene hebben nauwelijks kunnen bijkletsen en als je eenmaal in gesprek bent dan komt er sowieso íets tussen. Is het geen poepbroek? Dan is het een ruzie die uitgesproken moet worden. Dus, Sjef, Bram en Pim hoe is het eigenlijk met jullie? 😉 Een bordspel voor volwassenen kun je niet spelen met 7 kids onder de 10. Dat is onbegonnen werk! Het huis is omgetoverd als speelpaleis. De Wi-u is aangesloten, de poppen liggen in de hoek en ook de knutselspullen liggen paraat. Een vijfgangenmenu is verledentijd en het eten moet nu het liefst rond 17:30 op tafel staan.

Niks is mooier dan je kind gelukkig zien!

Het vergt dus best wat organisatie en geduld maar het is fantastisch. Niks is mooier dan het geluk van je kind en als dat betekend dat we om 17:30 aan tafel moeten om even snel wat te eten of als het huis vol ligt met speelgoed waar je nauwelijks tussendoor kan lopen, is dat zo! Kerst wordt nooit meer hetzelfde als vroeger maar hoe meer zielen hoe meer vreugde, toch?!

James lag heerlijk om 19:00 uur te slapen in zijn bedje bij mijn ouders waardoor we nog een leuke avond hadden met de volwassenen en een leuk spel deden. Het werd 01:00, even de auto warm draaien, alles inpakken, James uit bed halen en hup thuis er weer in. Ging perfect!

Ik ben benieuwd of jullie deze verschillen ook merken nu je kinderen hebt waar je rekening mee moet houden?! Wat zijn voor jou de grootste verschillen?

(Visited 100 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.