Sinterklaas en de zwartepietendiscussie
Persoonlijk

Iedere dag de schoen zetten en zwartepietendiscussie!

Ik ben vergeten een schoencadeau te kopen!

Het ontgaat niemand. Sinterklaas is op weg naar ons koude Nederland en vanmiddag komt hij aan. James is al een week aan het spelen met de Sinterklaas- open haard. Hij vraagt dagelijks of hij zijn pietenbroek aan mag. Het Sinterklaasjournaal is iets minder interessant voor hem. Dit begrijpt hij allemaal nog niet maar Sinterklaasliedjes vindt hij geweldig om naar te luisteren.

Vanmiddag wordt iedere ouder voor het blok gezet omdat er dan luidt en duidelijk op televisie wordt benoemd dat iedereen vanavond zijn schoen mag zetten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit schoencadeautje vanmiddag nog moet kopen aangezien ik alleen maar bezig ben geweest voor de grote Sinterklaasavond.

Het thema Sinterklaas wordt James nu duidelijker.

James, Lisa en ik hebben het huis versierd. Sinterklaas- klaar gemaakt. De vlaggentjes waar Sinterklaas met zijn Pieten opstaat vindt hij geweldig. Hij is nu op een leeftijd dat hij alles wat bewuster meemaakt. James komt regelmatig thuis met een tekening van Sinterklaas die hij op de peuterspeelzaal heeft gemaakt.

Op de peuterspeelzaal is het thema deze maand ook Sinterklaas. We hebben een blaadje meegekregen waarop allerlei plaatjes staan wat te maken heeft met Sinterklaas en zijn Pieten. Het is een spannende tijd voor de lieve kinderen in Nederland.

We moeten eerst zijn Pietendiploma binnen harken. Straks is de laatste gym van dit seizoen en het leek mij leuk om hem in zijn Pieten- pak te laten gymmen. Als we het diploma in ontvangst hebben genomen rijden we gelijk door naar oma waar we samen gaan lunchen met neef Sam, kijkend naar de Sinterklaasintocht!

Een peuter die iedere dag zijn schoen wil zetten.

Ik ben benieuwd hoe James dit gaat ervaren en ik ben een beetje bang voor de gevolgen. Als hij vanavond op zijn allermooiste voor de openhaard zit te zingen voor Sinterklaas en morgenvroeg ziet dat er Pepernoten en een cadeautje in zijn schoen zit dan denk ik dat hij iedere avond op zijn allerliefst voor de openhaard gaat zitten.

Het is een lastige leeftijd om uit te leggen dat Sinterklaas niet iedere dag cadeautjes in zijn schoen kan doen omdat er meer kinderen zijn. Maar ik kom er niet onderuit. Ik zal het hem toch moeten uitleggen. Er zijn ook ouders die de kinderen iedere dag de schoen laten zetten maar Sinterklaas niet iedere nacht binnenlaten om een cadeautje in de schoen te doen.

Ik kan het beteuterde gezicht niet aan als hij enthousiast naar beneden gaat rennen om de inhoudt van zijn schoen te bekijken en hier uiteindelijk niets in zit. Nee, ik maak er een leuk verhaal van. Ik hoop dat hij het gaat begrijpen en de peuterpubertijd waar ik later deze week een artikel over schrijf, niet versterkt wordt door het schoen zetten.

De zwartenpietendiscussie?!

In de afgelopen jaren is het over niks anders gegaan dan de welbekende zwartenpietendiscussie. Deze brak al aan op het moment dat Sinterklaas nog op de boot zat naar het warme Spanje voor het jaar daarna.

Het is ongelofelijk dat zoveel mensen een mening hebben en zo’n leuke traditie speciaal voor kinderen vorig jaar werd verpest door demonstranten. Het maakt niet uit welke demonstranten zowel voor als tegen zwarte pieten gingen wat mij betreft te ver.

Dit jaar is het angstaanjagend stil tot nu toe. Het is wel af en toe op het nieuws verschenen maar lang niet zoveel als de afgelopen jaren. Zwarte Piet wordt vanmiddag in de intocht vervangen door roetveegpiet zoals ik het heb begrepen.

Hoe ga jij om met een peuter die iedere dag zijn of haar schoen wil zetten? En, wat vind jij van de roetveegpieten? Laat het weten in de comments!

 

(Visited 241 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer gre Luttik 18 november 2017 om 13:23

  Roetveegpieten? Is net alsof het een niet gewassen mijnwerker is. Afschuwelijk. En welk kind weet nou nog wat roet is? Het doen ook geen recht aan het echte verhaal van onze heilige Nicolaas.
  Laten we ons bij het echte verhaal houden. Myra waar Nico woonde was een gandelshaven en zijn vader was een handelaar met vele schepen. Nico werkte bij z’n Pa. En het zeilschip was uitgerust met roeiers. Kleur? Lichtbruin. Zoals alle volken rond de oostelijke Middellandse zee.
  Slaven? Welnee. Dat hebben anderen in onze tijd ervan gemaakt! En die gouden oorringen dan? Urkers, Volendammers en andere vissers en vroegere zeelieden droegen en dragen in het linkeroor een gouden ring. Bij schipbreuk was dat voldoende voor een begrafenis…….
  Ook Nico kwam in een storm. En zijn roeiers waren hem voor dankbaar dat hij hen goed op een veilig strand af loodste. Ze verklaarden hem heilig en bleven voor altijd bij hem.
  Mooi he? Onthoud dit verhaal. Want dat is het enige juiste. Geen roetvegen, geen pikzwart. Geen zg slavenringen en lichtbruin. De Koerden zijn een goed voorbeeld als je een idee wilt krijgen van die roeiers. Zij woonden nl ook in die oude tijden al in die regio.
  Kijk vooral ook eens naar de fantastische inkomst van Nicolaas in Belgie!

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.