humira verhoogd de kans op kanker
De ziekte van crohn &zo

Humira verhoogd te kans op kanker?

Een afspraak bij de reumatoloog.

Reumatische klachten, ook zoiets wat bij de ziekte van Crohn hoort. Ik heb veel last van mijn gewrichten en daarom besloten we een afspraak te maken bij de reumatologie afdeling. Zij kunnen controleren of de klachten komen van de prednison of toch van de Bechterew.

Samen met mijn vader reed ik naar Nijmegen. Ik hoopte dat ik een spuit zou krijgen, die hielp de vorige keer heel goed! Dit was de eerste keer dat ik ‘zin’ had om naar het ziekenhuis te rijden, zoveel pijn had ik.

Verhoogde kans op kanker?

De arts onderzocht mijn voeten, voelde eraan én na een aantal vragen gesteld te hebben leek het het toch meer op de bijwerkingen van de prednison. Balen, had ik wel verwacht maar anders had hij mij wellicht zo’n geniale spuit kunnen toedienen zodat ik in ieder geval wat minder last zou hebben.

Hij vroeg naar mijn medicatie én vertelde dat hij geen voorstander was om de Humira spuit 1x per week toe te dienen, dit zou een verhoogde kans op kanker veroorzaken. Dit kwam hard aan, ik had hier namelijk nog nooit van gehoord! Misschien maar beter ook.. want mezelf kenende had ik die spuit dan helemaal niet meer toegediend. Wij schrokken hiervan. We hebben hier nog even over gesproken en uiteindelijk heeft hij ons gerustgesteld. De verhoogde kans op kanker zou pas bij langdurig gebruik van toepassing zijn.. Naja, ik spuit nu al dik een maand elke week Humira. Wat is lang?!

Huilen zonder reden, het kan gewoon!

Nu ik met alles in het UMC wordt behandeld, ben ik nu ook doorgestuurd naar een reumatoloog in het UMC. Best jammer, want de reumatoloog in Nijmegen was een vriendelijke man! Maar goed,  het is handiger ivm de communicatie tussen de artsen.

Het was me weer een dagje. Nu terug naar huis met evenveel pijn als daarvoor. Balen! Toen we thuis aankwamen brak ik, ik werd erg emotioneel en de tranen bleven maar komen. Ik kon niet precies aangeven waarom ik huilde.. de arts had ons toch gerustgesteld? Tóch bleef dat ene woordje die avond lang in mijn kop zitten. Veel gepraat, gehuild en daarna kon ik zelfs weer een beetje lachen.

Afbouwen met de Prednison, toppie!

De volgende dag kreeg ik een telefoontje van de oogarts. Ze vroeg mij hoe het ging én de prednison mocht weer verlaagd worden. Mooi !
Ik vertelde dat de reumatoloog in Nijmegen geen voorstander was van de wekelijkse Humira spuit, zij gaf aan dat ze wel wisten wat ze deden. Tja, daar twijfelde ik ook niet aan.. Toch wilde ik het gewoon nog een keer benadrukken. Het is nodig om mijn oog rustig te houden. Kortom, ik heb geen keus.

Het lijkt wel alsof ik elke keer moet kiezen. Ik heb of last van mijn gewrichten, of last van mijn crohn of mijn oog zit vol met ontstekingen. Beetje jammer dit, gelukkig gaan ze nu eindelijk in één ziekenhuis  naar mijn situatie kijken en ondertussen blijf ik hopen op een medicijn wat alles aanpakt.

Hebben jullie ook nare bijwerkingen door de prednison?

(Visited 1.077 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.