Categorie

Food

Chinese tomatensoep
Food

Zelfgemaakte Chinese tomatensoep – foodblog Tamara

Zelfgemaakte Chinese tomatensoep

Misschien niet het meest gezonde gerecht, maar wel heerlijk! En bovendien: Zelfgemaakt. Altijd nog beter dan uit een pakje natuurlijk. Een smaakvolle soep waarvan je niet bang hoeft te zijn dat je na een kop nog trek hebt! 😉

Het vergt wel even wat voorbereiding, maar dan heb je ook wat! Als je met z’n tweeën bent en dit recept volgt, heb je voor minimaal twee dagen eten, ook een fijne bijkomstigheid.

Mijn vriend kwam met dit recept aanzetten en eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken (voordat ik het had geproefd natuurlijk). Zelf ben ik niet gek op Chinees eten en had ook de Chinese tomatensoep van Chinees in gedachte, maar ik vond deze zelfgemaakte soep echt meer dan geslaagd!

Ingrediënten:

– 1 liter water
– 2 pakken of flessen gezeefde tomaten van 500 gram per stuk
– 2 grote kippenbouten
– 2 kippenbouillonblokjes
– 1 ui (gesneden)
– 2 tenen knoflook (geperst)
– bosui (gesneden)
– 6 el suiker of kokosbloesemsuiker
– 4 el zoete ketjap
– 2 el azijn
– 1 tl sambal
– 1 tl daihe
– 1 tl sereh
– 2 el maizena
– 1 handje vil mihoen

Bereidingswijze:

1. Breng 1 liter water met de kip, bouillonblokjes, ui en knoflook aan de kook. Laat dit dan 1 tot 1 1/2 zachtjes pruttelen tot de kip gaar is. 

2. Haal alle ingrediënten uit de bouillon.

3. Laat de kip een beetje afkoelen, haal het van de botten en snij het fijn. Doe het zolang in een schaaltje.

4. Voeg de pakken gezeefde tomaten toe aan de bouillon en breng het geheel weer aan de kook.

5. Maak in een ander schaaltje een mengseltje van suiker, ketjap, azijn, sambal, djahe en sereh. Roer dit door de soep.

6. Roer de maizena met water tot een glad papje en voeg dit ook aan de soep toe.

7. Voeg de mihoen toe.

8. Laat alles nog eens 20 minuten heel zacht doorkoken.

9. Als laatste de gesneden kip en bosui toevoegen.

En klaar is de soep, eetsmakelijk! 

Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

Gazpacho
Food

Een heerlijke Cazpacho recept – foodblog Tamar

Een heerlijke Cazpacho recept – foodblog Tamar

Gazpacho is een Spaans gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden, bereid zonder vlees of bouillon. Gazpacho kun je elk moment van de dag eten; als tussendoortje, voorgerecht, hoofdgerecht of amuse. Het is een lekker, simpel en gezond recept!

Het is misschien even wennen; een koude soep, maar wel lekker frist! Daarnaast hoef je er ook bijna niks voor te doen. Ideaal voor de warme dagen die er hopelijk nog aan zitten te komen. Gazpacho vult lekker en het lest de dorst. Ook voorziet het je lichaam met de nodige vitamines en mineralen. De groenten worden niet gekookt, maar rauw gebeld tot een stevige soep.

Tip: Bereid het recept een uurtje voordat je gaat eten, zodat je het nog lekker kunt laten afkoelen in de koelkast. 

Ingrediënten: (4 personen)

– 1 brood (pavé campagnard)
– 100 ml olijfolie extra vierde
– 3 tenen knoflook (geperst)
– 1/2 tl gemalen komijn
– 8 trostomaten
– 1 komkommer (geschild)
– 2 el rodewijnazijn
Extra: Blender

Bereidingswijze:

  1. Snijd 50 gram brood in kleine blokjes en houd apart. Trek de rest van het brood in stukjes en doe in een kom. Schenk de olie erover en voeg de knoflook en de komijn toe. Laat 20 min. staan.
  2. Breng een pan water aan de kook. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel zo 20 sec. in kokend water. Neem ze eruit en laat het afkoelen. Pel het vel eraf. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van 1 tomaat in blokjes van 1/2 cm en houd apart.
  3. Snijd 1/4 komkommer in blokjes van 1/2 cm. Houd apart. Snijd de rest in stukken van 4 cm.
  4. Doe het brood met de olie, tomaten, komkommer in de blender. Voeg 200ml water, de azijn en peper en zout naar smaak toe. Pureer. Laat in 1 uur koud worden in de koelkast. Serveer de kleingesneden groenten en broodblokjes erbij.

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden, eet smakelijk!

Bron: Allerhande

Dit is geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

pasta ovenschotel
Food

Pasta ovenschotel

Een pasta ovenschotel!

Vind je het moeilijk om een recept te bedenken of is er iets niet helemaal naar je smaak? Probeer dan eens met een bestaand recept te variëren! Dit heb ik gedaan met het recept van ‘Lekker & Simpel; Pasta- ovenschotel met totaal en pesto. Een makkelijk en snel recept wat mij lekker leek. Alleen vond ik dat er te weinig groente in zat, dus heb ik er, heel simpel, wat groente aan toegevoegd.

Het recept vandaag is ook ideaal om van tevoren al te bereiden zodat je het vlak voor het eten alleen nog maar in de oven hoeft te zetten. (Let er dan wel op dat je dit op de juiste manier bewaard!)

In deze ovenschotel zit tomatensaus en pesto verwerkt. Je kunt beide zelf maken, lekker vers! De tomatensaus staat onder de ovenschotel uitgelegd en de pesto zal ik binnenkort met jullie delen!

Recept voor 2 personen
Tijd: 20 min. + 15-20 min. in de oven.

Ingrediënten:

– 1/2 courgette
– 1 paprika
– 250 g champignons
– 2 tomaten
– bosui
– 150 g pasta (volkoren)
– 1 1/2 blik tomatenblokjes of maak het zelf (zie recept hieronder)
– 50 g geraspte kaas
– 4 el pesto
– snufje cayennepeper
Extra: ovenschaal.

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak.
2. Snijd de tomaat, courgette, champignons, paprika en bosui in stukjes en wok alles behalve de tomaat kort.
3. Meng de pasta, de tomatensaus en de pesto door elkaar. Voeg eventueel nog wat cayennepeper toe om de ovenschotel wat pittiger te maken.
4. Schep de pasta en de groenten in een ovenschaal en verdeel de geraspte kaas over de pasta. Zet de pasta-ovenschotel met tomaat en pesto circa 15-20 minuten in de oven.

Wil je de tomatensaus zelf maken? Hieronder het recept!

Recept voor 4 personen
Tijd: 30 min.

Ingrediënten:
– 300 g pasta
– 5 el olijfolie
– 1 ui
– 800 gram tomaten, gesneden in blokjes
– 3 tenen knoflook
– handvol basilicum
– 1 tl Italiaanse kruiden
– zout & peper
– handje parmezaanse kaas

Bereidingswijze:
1. Verhit de olijfolie in een pan. Snipper je ui en snij de knoflooktenen in vieren. Doe de ui in de pan en bak totdat de ui glazig is.
2. Voeg de knoflook en de tomatenblokjes toe en breng het aan de kook. Zet daarna het vuur zachter en laat het 20-25 minuten pruttelen.

Smakelijk!

Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding.

 

Food

Mango- avocadosalade met garnalen – foodblog Tamar

Mango- avocadosalade met garnalen!

Heb je wel eens zin om wat anders te eten voor lunch dan je boterham? Zeker met dit warme weer is het lekker om een frisse salade te maken. Als je veters over de vloer krijgt, is dit een ideaal voor- of bijgerecht. Benieuwd? lees dan verder!

Als je goed kijkt naar de ingrediënten dan zie je dat er geen pakjes of zakjes aan toegevoegd zijn. Zo makkelijk is het dus om een smaakvol gerecht op rafel te zetten! Eerder schreef ik al wat voor kruiden en specerijen ik in huis heb, heel handig voor het op smaak brengen van bepaalde gerechten.

De mango maakt de salade lekker fris en zoet. In salades is het heerlijk om fruit toe te voegen, denk bijvoorbeeld aan: Ananas, appel of aardbei. Daarnaast heb je natuurlijk fruitige salades waar het fruit centraal staat, zoals de watermeloen salade met feta en totaal die ik laatst had gemaakt.

Veel tijd heb je hier niet voor nodig maar houd er wel rekening mee dat je de garnalen van tevoren in de marinade moet zetten.

Benodigdheden: 

– 1 eetlepel olie
– 1 mespunt pittig paprikapoeder
– 1 teentje knoflook
– 300 gram grote garnalen (het liefst rauw)
– 2 kleine mango’s
– 2 avocado’s
– 1 eetlepel limoensap
– enkele takjes verse koriander
– 2 bosuitjes
– 50 gram rucola

Bereidingswijze: 

  1. Meng de olie met het paprikapoeder en pers de knoflook erboven uit. Meng de garnalen door deze marinade en zet dit minimaal 30 minuten in de koelkast.
  2. Maak de mango’s schoon en snij het vruchtvlees in partjes. Maak de avocado schoon en snij het vruchtvlees in partjes. Meng de mango met de avocado en het limoensap.
  3. Knip de koriander fijn en snij de bosui in ringetjes. Schep de koriander en bosui door de salade. Verdeel de rucola over 4 boren of kommetjes. Verdeel de salade erover.
  4. Vershit een wok en bak hierin al omscheppend de garnalen gaar (Ze zijn gaar als ze roze kleuren)
  5. Verdeel de garnalen over de salde.

Smakelijk eten en geniet van het mooie weer! Dit recept is geïnspireerd van PuurGezond.

Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

Kabeljauw
Food

Kabeljauw uit de oven?! foodblog van Tamar

Kabeljauw uit de oven!

Een paar keer per week eten wij vis, het is lekker & gezond! Ik had kabeljauw gekocht en eerlijk gezegd geen inspiratie om een leuk recept te bedenken met de kabeljauw. Lang leven het internet! Zo kwam ik dit recept van Jamie Oliver tegen.
Je kent het wel: Je hebt genoeg in huis maar geen zin om een ‘standaard’ maaltijd te bereiden. Het mooie van internet is dat je een paar ingrediënten kunt invoeren en je krijgt er gelijk een recept uit gerold. zo kun je met simpele etenswaren een hele lekkere maaltijd op tafel zetten!

Een keer per week vis eten is een advies wat je vast al eens vaker hebt gehoord van bijvoorbeeld het voedingscentrum. Vis is goed voor je gezondheid, de vetzuren (omega 3) zijn goed voor hart en bloedvaten.

Kabeljauw is een magere vissoort, deze bevat in mindere mate vetzuren dan bijvoorbeeld zalm of makreel. De laatste twee behoren tot de vette vis. Naast vitaminen (A, B2, B12 en D) bevat kabeljauw ook eiwitten en de mineralen fosfor, magnesium, ijzer, kalium, calcium en natrium. Je kunt de kabeljauw op verschillende manieren bereiden: Koken, bakken, grillen, stomen of uit de over.

Zelf eet ik een paar keer per week vis en de rest van de dagen vlees of vegetarisch. Ik vind het prettig om af te wisselen en een goede balans te houden tussen vlees en vis. Daarnaast vind ik het prettig om vis te eten, omdat dit over het algemeen wat beter te verteren is dan bijvoorbeeld vlees, zolang het geen gefrituurde vis is natuurlijk! 😉

Benodigdheden: (2 personen)

– 300 – 400 gram kabeljauw
– 3 tomaten, in stukjes
– 2 teentjes knoflook, geperst
– 1 rode ui, in ringen
– oregano
– zout
– peper
– olijfolie
Extra: Ovenschaal

Bereidingswijze: 

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. 

2. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.

3. Leg de stukken kabeljauw in de ovenschaal en smeer hem in met de geperste knoflook. De stukjes knoflook mogen er ook gewoon boven blijven liggen.

4. Leg de tukjes tomaat en rode ui rondom de stukken kabeljauw en bestrooi het geheel met zout, peper en oregano.

5. Sprenkel wat olijfolie over het geheel.

6. Zet de ovenschaal circa 20 minuten in de oven.

7. Leg een stukje vis op een bord en plaats er wat tomaat, uit en vocht overheen.

Smakelijk!!

Dit is geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

avocado spreads
Food

Spreads & zelfgemaakte mayo?

Spreads & zelfgemaakte mayo!

Zelfgemaakte spreads = succes verzekerd! Iedereen is gek op dips en spreads. Hoe leuk is het dan als je ze zelf kunt maken! Zo heb je een verse dip en weet je precies wat erin zit; geen kunstmatige toevoegingen! Heb jij mijn vorige foodblog gemist over watermeloen? Klik dan hier!

Guacamole kun je bijna op ieder moment van de dag eten. Op een rijstwafel als tussendoortje, als dip voor bij de borrel en natuurlijk bij een bqq.

Avocado is een heerlijke toevoeging op vele gerechten, zoals sauzen en door salades. De avocado bevat enkelvoudige onverzadigde vetten, dit zijn goede vetten. Ook zitten er relatief veel vezels in, zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels zorgen voor een vol gevoel waardoor je hongergevoel onder controle wordt gehouden.
Onoplosbare vezels drage bij aan een goede stoelgang. Ook niet onbelangrijk!

Avocado’s zitten boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. Naast het feit dat er veel voedingsstoffen inzit, helpt de avocado ook de voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Kortom, de avocado is super gezond!

Benodigdheden: (4 tot 8 personen)

  • 4 rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes verse koriander
  • 8 cherrytomaatjes
  • ½ rode ui
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • limoensap

Extra: blender.

Bereidingswijze:

  • Halveer de avocado’s, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit en doe het in de blender.
  • Snijd het teentje knoflook, de koriander en ui in kleine stukjes.
  • Schep de knoflook en de helft van de gesneden ui bij de avocado’s. Mix tot een romig geheel.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, roer goed. Besprenkel de dip met wat limoensap.

Mayonaise Misschien niet het beest gezonde recept, maar het is altijd nog lekkerder als je hem zelf gemaakt hebt. Daarnaast zijn het verse producten en maak je het een beetje gezonder, zolang je er met mate gebruik van maakt natuurlijk! 😉

Benodigdheden:

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eierdooiers
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl mosterd
  • zeezout & peper
  • mespuntje gedroogde peterselie
  • 200 ml rijstolie

Extra: Staafmixer, vijzel.

Bereidingswijze:

  1. Wrijf de knoflook met een vijzel fijn en doe hem in de maatbeker. Mocht je geen vijzel hebben, kun je altijd een knoflookpers gebruiken.
  2. Voeg de overige ingrediēnten toe, behalve de olie. Zet de staafmixer erin en begin er tijdens het mixen wat olie in te druppelen, totdat het mengsel wat dikker wordt. Daarna kun je de olie wat sneller toevoegen, totdat hij helemaal is opgenomen.
  3. Voeg eventueel nog wat zout & peper toe.

Beide spreads zijn geinspireerd uit het boek ‘Powerfood’ van Rens Kroes.
Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding.

watermeloen
Food

Watermeloen werkt ontstekingsremmend?

Zoals ik vorige week al zei: Je kunt watermeloen echt op ieder moment van de dag eten! Vorige week heb ik twee smoothies gemaakt en deze week is het tijd voor een frisse salade. Met natuurlijk, hoe kan het ook anders, watermeloen! Heb je mijn vorige recept gemist? Klik hier.

In mijn vorige blog heb ik al het een en ander verteld over de watermeloen, deze week nog een paar kleine weetjes.

  • Watermeloen is eigenlijk een groente. Het is familie van de komkommer!
  • Als je voor het sporten watermeloen eet, heb je de volgende dag minder last van spierpijn. Dit komt door de L- citrulline, een aminozuur dat de afvoer van melkzuur uit je spieren bevordert. In meloensap zit een hoge concentratie L- citrulline.
  • Door de aanwezigheid van kalium, magnesium en de aminozuur citrulline helpt watermeloen een hoge bloeddruk verlagen.
  • De watermeloen is rijk aan antioxidanten en werkt ontstekingsremmend.
  • En last but nog least; er zitten super veel voedingsstoffen in de watermeloen en toch maar heel weinig calorieën!

Watermeloen salade met tomaat en feta. Dit recept is geïnspireerd uit het boek van Jet. 

Benodigdheden: 

Voor de vinaigrette

– 1 tl mosterd
– 1 el balsamicoazijn
– 3 el olijfolie extra vergine
– zout & peper

Voor de salade

– 1/2 rijpe watermeloen
– 4 rijpe tomaten
– 200 g feta
– handje vol basilicum

Tomaten ontvellen
Snijd een kruis aan de onderkant van de tomaten
Leg de tomaten in een vergiet
Schenk kokend water over de tomaten
Spoel de tomaten af met koud water
Trek het velletje los van de tomaten 

Bereidingswijze: 

  1. Maak de vinaigrette van mosterd, balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper.
  2. Haal de pitten uit de watermeloen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. De tomaten eerst ontvellen en snijd ze in blokjes.
  4. Doe de stukken meloen en tomaat in een grote kom en sprenkel de vinaigrette eroverheen. Hussel voorzichtig.
  5. Brokkel de feta over de salade en hussel nogmaals. Verdeel tenslotte de gescheurde basilicumblaadje eroverheen.

Watermeloen feta salade. Dit recept is geïnspireerd van Paulineskeuken. 

Benodigdheden: 

– watermeloen
– 80 g feta
– 1/2 rode ui
– paar takjes munt
– 75 g rucola of babyspinazie
– balsamicoazijn

Bereidingswijze: 

1. Snijd het vruchtvlees van de watermeloen in stukjes.
2. Doe de rucola of babyspinazie in een schaal en verdeel de watermeloen hierover.
3. Snijd de rode ui in halve ringen en verdeel deze over de salade.
4. Brokkel de feta over de salade.
5. Hak de munt grof en verdeel dit over de watermeloen feta salade. Maak het af met een scheutjes balsamicoazijn. 

Smakelijk! Kennen jullie dit recept al?

Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

Meloen smoothie
Food

Recept: Watermeloen smoothie

Recept: Watermeloen smoothie

Watermeloen is een van mijn favorieten! In de zomer heb ik steevast een watermeloen in de koelkast liggen. Het is een lekker fris tussendoortje, maar ook heerlijk in salades, als toetje en in smoothies. De watermeloen doet zijn naam eer aan: hij bestaat namelijk voor 95% uit water. Een goede dorstlesser voor in de zomer!

Waarom watermeloen gezond is? Watermeloenen zijn rijk aan ijzer, kalium en vitamine C, daarnaast bevatten ze weinig calorieën. Naast ijzer, kalium en vitamine C zit er in watermeloen ook lycopeen en bètacaroteen.

Bètacaroteen (provitamine A) is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid ook om cellen de beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt  voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen.

Ik zei het net al: Watermeloen bestaat voor 95% uit water bestaat, wat ervoor zorgt dat je goed gehydrateerd blijft. Ideaal voor de warme dagen!

Meestal eet ik de watermeloen in stukken als snack (ook bij de borrel) of als onderdeel van mijn ontbijt, maar je kunt er ook lekkere smoothies van maken! Hieronder twee verschillende watermeloen- smoothies. Wat je naast de ingrediënten nodig hebt? Vijf minuten van je tijd!

Smoothie watermeloen, limoen & munt.

Ingrediënten: 

– 1/4 watermeloen
– 1/2 limoen
– 6 ijsklontjes
– 2 takjes munt

Extra: Blender of Staafmixer

Bereidingswijze:

1. Schil en snijd de watermeloen in stukken
2. Schil de limoen en doe het in z’n geheel in de blender.
3. Voeg de ijsklontjes en de munt toe en mixen maar!

Smoothie watermeloen & aardbei

Ingrediënten:

– 200 gr watermeloen
– 6 aardbeien
– 4 eetlepels Griekse yoghurt
– halve eetlepel limoensap

Extra: Blender of Staafmixer

Bereidingswijze:

1. Snijd de watermeloen in stukken en voeg deze samen met de aardbeien, limoensap en yoghurt in de blender en mixen maar!

Smakelijk!

Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding.

 

dorado uit de oven
Food

Dorade uit de oven

Dorade uit de oven!

Vandaag een recept van mijn moeder! Zij kookt graag en kan dit ook heel erg goed. Dit keer weer een lekker visje. De dorade is een gezonde halfvette vis. Vis bevat omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in gezond voedingspatroon.

Hoe zit dat ook alweer met die vetten? Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Vet past in een gezond voedingspatroon, sterker nog: je hebt het nodig. Er zit uiteraard een verschil in goede en slechte vetten.
Als je op het etiket kijkt zie je vaak twee soorten vet staan: verzadigd vet en onverzadigd vet, weet jij welke de gezonde variant is?

Eigenlijk het heel simpel. Kijk naar dit trucje:
Onverzadigd = Oke
Verzadigd = Verkeerd
Makkelijk te onthouden toch?

Ingrediënten (2 personen) 

– 2dorades
– 2 theelepels dille
– 2 theelepels paprikapoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– zout & peper
– saffraan
– 250 gram aardappelen
– 2 tomaten
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel azijn
– olijfolie, ongeveer 2 eetlepels

Extra: Ovenschaal en eventueel een koekenpan.

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak een marinade met knoflook, dille, paprikapoeder, komijnpoeder, zout, peper, azijn en olijfolie.
  3. Schil de aardappelen en snijd de aardappelen en tomaten in schijfjes.
  4. Smeer de bodem van de ovenschaal in met de marinade en leg de aardappelen en tomaten erin. Smeer nog een laagje marinade op de aardappelen en tomaten. Voeg een klein laagje water toe. Smeer de dorades ook in met de marinade en leg deze boven op de aardappelen en tomaten. Voeg de rest van de marinade erbij.
  5. Zet de ovenschaal in de oven op 180 graden en laat het geheel 30 minuten bakken. Na 30 minuten haal je de ovenschaal eruit en bedek je deze met aluminiumfolie. Zet de oven op 200 graden en laat het geheel nog eens 40 minuten bakken.

Tip: De aardappels met tomaten eerst 10 minuten bakken zodat de aardappels goed doorbakken zijn.

Je kunt er eventueel een schade bij serveren.

Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

chocomuffins
Food

Chocomuffins!

Chocomuffins!

Zoals ik vorige week al zei, het is deze week tijd voor iets zoets. Deze chocomuffins met rauwe cacao, banaan, dadels en speltmeel kun je als toetje, voor bij de koffie of thee en lekker gewoon als lekker tussendoortje. Ze zijn heel makkelijk te maken en kost weinig tijd.

Deze muffins zijn een goed alternatief van de kant en klare pakjes uit de supermarkt. Ten eerste omdat je nu precies ziet wat er ingaat en daarnaast zijn de meeste producten natuurlijk. Even naar de kokosbloesemsuiker: Ja het is suiker maar deze suiker is de minst slechte suiker vergeleken met bijvoorbeeld tafelsuiker.

In kokosbloesemsuiker zijn meer voedingsstoffen bewaard gebleven dan bij tafelsuiker. Dit komt omdat dit niet wordt vershit, waardoor alle aanwezige mineralen waaronder magnesium, ijzer, zink, kalium en een aantal B- vitamines. Kokosbloesemsuiker is een onbeperkt product met een lage GI (Glycemische index) waardoor het minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel van ons lichaam.

Ondanks dit voordeel blijft het natuurlijk verstandig zo min mogelijk suiker toe te voegen aan je eten maar als je dan iets lekkers wil makten, is kokosbloesemsuiker een betere keus!

Nu naar het bakken zelf!

Benodigdheden: (ca. 8 muffins)

– 200 g speltmeel
– 75 g rauwe cacao
– 120 g kokosbloesemsuiker
– 1 el wijnsteenbakpoeder
– 1/2 tl zeezout
– 1 tl vanille- extract
– 2 bananen
– 1 ei
– 175 g dadels (gekweekt en pit verwijderd)
– 90 g kokosolie
– 100 ml warm water

Extra: blender & muffinvormpjes

Bereidingswijze: 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de speltmeel, cacao, kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder en het zeezout in een grote kom.
2. De rest van de ingrediënten mix je in de blender tot een romig geheel.
3. Schenk het mengsel in de kom met speltmeel etc. en roer alles nog een keer door.
4. Schep in elk vormpje ongeveer 2 lepels van het beslag. Bak de muffins 35 min.
Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden! Ik ben geïnspireerd door het boek ‘Powerfood’ van Rens Kroes.

Dit is geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. 

lade Nicoise met verse tonijn
Food

Salade Nicoise met verse tonijn!

Vandaag weer een recept van Jet! Een heerlijke en goedgevulde salade. Zoals ik al eerder vertelde vind ik het met warm weer het fijnst om salades te eten. Daarnaast merk ik dat mijn darmen dit ook het fijnst vinden! 😉 Hoe zit dat met jullie? Zijn jullie saladefans of juist niet?  Lees verder