MRI SCAN ervaring
De ziekte van crohn &zo

Mijn ervaring met een MRI- scan!

Ik heb in mijn leven al talloze MRI- scans gehad en ik ga jullie in deze blog mijn ervaring vertellen. Wat is een MRI- scan nou eigenlijk? De afkorting staat voor magnetische resonantie. Een MRI- scan geeft een nauwkeurig beeld van hersenen(fuctie), spieren, pezen en gewrichtsbanden, hartfunctie en buikorganen. Mijn ervaring met een MRI- scan!

MRI-scan is een grote tunnel met een sterke magneet en radiogolven die bepaalde signalen in het lichaam opwerkt. Deze worden door een antenne weer opgevangen en hierbij word dus geen rongenstraling gebruikt.

Ik heb al meerdere keren onder een MRI- scan gelegen voor verschillende onderdelen van mijn lichaam. Zo heb ik ervaring met de MRI- scan voor mijn benen, hoofd, buik en rug.

Laat ik beginnen met het feit dat ik mijn hoofd het vervelends vond, je ligt dan helemaal onder de MRI- scan en dat vond ik niet prettig. Het gaf me een benauwd gevoel. Gelukkig krijg je in ieder geval een ‘spoed’ knop waar je ten alle tijden op kunt drukken en de witte jassen achter het grote raam direct op een knop kunnen drukken zodat je er meteen uit wordt gereden!

Als je met je hoofd in de MRI- scan moet dan lig je meestal met je hoofd helemaal stil en dit doen ze doormiddel van een soort nekkraag. Ik vond het prettig dat ik een spiegeltje voor mijn ogen kreeg, op deze manier kon ik zien wat er zich afspeelde bij de witte jassen achter het scherm en ik had toen een leeftijd dat mijn moeder er nog bij mocht zitten waardoor ik haar kon zien.

Je moet ten alle tijden een soort operatiepakje aan, super sexy is het niet maar is omdat je anders wellicht nog magnetische dingen hebt in of aan je kleding waardoor je tegen de tunnel gedrukt kan worden. Liever dus zo’n sexy pakje aan. In sommige ziekenhuizen mag je trouwens gewoon je eigen kleding aan houden maar dan wordt er precies verteld wat je aan mag doen voor het onderzoek! Gewoon een los t-shirt en een joggingbroek lijkt me het fijnste!

Als je een MRI- scan moet voor je benen dan is dit eigenlijk hetzelfde als voor je hoofd, alleen lig je dan natuurlijk niet vast en krijg je vaak een kussentje onder je benen zodat deze wat buigen en het fijner ligt. Op zich vond ik deze het minst erge omdat je dan met je hoofd uit de tunnel lig en dat voelt natuurlijk een stuk minder benauwd.

Ohja en voor ik het vergeet. Ik kreeg bij zowel hoofd als buik contrastvloeistof ingespoten via mijn arm. Voordat je in de tunnel gaat liggen en je bezig bent om jezelf om te kleden dan krijg je een infuus in je arm zodat ze dit makkelijk en snel tijdens het onderzoek kunnen inspuiten. Zelf merk ik hier niet heel veel van, sommige mensen kunnen misselijk worden en daarna wat darmkrampen krijgen maar ik heb hier nog nooit last van gehad.

Het klinkt gek maar toen het bij mij werd ingespoten leek het alsof ik het direct weer uit plaste en ik kan je vertellen dat ik ook enorm ongemakkelijk die tunnel uit kwam voor de eerste keer. Ik dacht, het zal toch niet? Maar er was natuurlijk niks aan de hand. Thank god!

Dus mocht jij ooit tijdens de MRI- scan waarbij contrastvloeistof is gebruikt plots moeten plassen? Dat lijkt zo maar geen zorgen, er is dan niets aan de hand! Dat contrastvloeistof is meestal een soort jodium en als dit wordt ingespoten  krijg je vaak een warm en gloeiend gevoel. Niets ergs maar het is dus alsof je moet plassen.

Mijn ervaring met een MRI- scan is het meeste met mijn buik en dat komt natuurlijk door de ziekte van Crohn. Hiervoor moest ik 1,5e liter contrastvloeistof drinken in één uur. Ik vond het niet vreselijk smerig. Het is een soort water zonder smaak maar goed, ik zeg eerlijk als je iets móet drinken binnen een bepaalde tijd en dat is best veel dan gaat het je op een gegeven moment toch tegen staan..

Ik ben een buikslaper en dus was ik enorm blij dat je tijdens dit onderzoek op je buik moest liggen, wellicht zullen veel mensen dit akelig vinden maar ik had hier geen problemen mee. Het is trouwens wel vervelend dat je soms wordt gevraagd om je adem in te houden. Op die manier kunnen ze het allemaal nog wat beter zien! Tijdens het onderzoek loopt er een witte jas naar je toe met daarin een persoon die het contrastvloeistof laat inlopen.

Hoe lang het onderzoek duurt kan ik niet precies zeggen, dit verschilt namelijk per persoon en of je goed stil ligt want dat is natuurlijk wel een must!

Ik hoop dat jullie nu iets minder op zien tegen een MRI- scan, het is vervelend en vooral als je claustrofobisch bent maar het is goed te doen. Je kunt trouwens een cdtje meenemen met leuke muziek! Je krijgt namelijk een koptelefoon op omdat het zo ontzettend hard lawaai maakt.. en onthoud, als er iets is druk je op de spoedknop en word je er direct uitgehaald!

Hoe was jouw ervaring met een MRI- scan? Vond je het eng of viel het wel mee?

 

 

(Visited 3.130 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.