Je huis babyproof maken
Mama &zo

Een kind met overgewicht de schuld van de ouders?

Er bestaan dus ook obese baby’s!

Je hoort steeds vaker in de media dat kinderen overgewicht hebben en vaak geven ze de schuld aan de online wereld. Ik denk dat je als ouders dit tot op zekere hoogte best in de hand kunt hebben.

Ik weet nog wel dat ik een aantal maanden geleden bij het consultatiebureau kwam en ze begon de praten over obesebaby’s. Dit heb ik abrupt afgekapt want dat ging wat mij betreft een stapje te ver.

James krijgt alleen maar suikervrije producten met af en toe een Nijntje koekje daargelaten. Sterker nog, hij heeft nog nooit iets anders gedronken van water of thee. Tja melk maar dat krijgt iedere baby!

Ik vind het belangrijk dat James zo gezond mogelijk leeft. Ik ben geen moeder die altijd snoep zal verbieden want zo af en toe zal hij uiteindelijk best een snoepje mogen. Het blijft immers een kind en doordat krampachtig aan te pakken bereik je vaak het tegenovergestelde.

Speelt de online wereld een rol bij obese kinderen?

Het nieuwe voedingsbeleid op de meeste basisscholen vind ik alleen maar goed. Hoewel de traktaties van mij best wat suiker mag bevatten. Mijn tijd op de basisschool waren er genoeg kinderen die kindercola meenamen en wat lekkere koekjes voor in de middag. Super slecht en ik denk dat je dit je door het nieuwe voedingsbeleid het overwicht probleem voor een grootdeel teckelt.

Het internet werkt natuurlijk ook niet echt mee. De kinderen tegenwoordig kijken alleen nog maar YouTube en om eerlijk te zijn doe ik precies hetzelfde. De televisie staat hier nauwelijks aan omdat ik mijn programma’s bekijk op het tijdstip wat mij uitkomt.

Door het internet en de rest van de spelcomputers spelen de kinderen nog nauwelijks buiten. Dit is toch echt te verwijten aan de ouders zelf. Als het een beetje weer is dan zou ik James naar buiten sturen en ga ik desnoods mee om het leuker te maken. Samen hutten bouwen en een potje voetballen is gezond en in mijn ogen een stuk leuker dan de hele dag binnen achter de ipad, laptop of televisie.

Ik ben ook een voorstander van een sportvereniging. Ik heb altijd met veel plezier onder tennis en voetbal gezeten. Je verbreed je vriendenkring en je bent bezig met je lichaam. Gelukkig denkt Merijn hier hetzelfde over en zullen we James aansporen om een sport te beoefenen. Ik zal samen met hem kijken wat hij leuk vindt en krijgt hierin natuurlijk de vrije keus.

Een kind met overgewicht de schuld van de ouders?

Een kind met overgewicht hebben is niet fijn. Je kunt er niet altijd iets aan doen. Als er medisch iets mis is dan kun je niks anders doen dan je kind zo gezond mogelijk te laten leven. Je kunt er natuurlijk wel aanleg voor hebben maar ook hier spelen de ouders een rol in.

Ik heb zelf nooit overgewicht gehad. Ik had altijd een normaal BMI. Ik was zeker niet dun maar mijn lichaam was gezond en zat hierdoor lekkerder in mijn vel. Inmiddels ben ik een hele hoop kilo’s aangekomen door de medicijnen en is het lastig deze er weer af te sporten.

Een gezond lichaam is belangrijk. Je hebt maar een lichaam waar je het je hele leven mee moet doen en daar moet je dus ook goed voor zorgen. Kinderen met overgewicht voelen zich vaak een buitenbeentje, zijn sneller moe en worden misschien wel gepest. Wij als ouders hebben hier een groot aandeel aan. Zolang ze nog geen eigen keuzes kunnen maken en gemakkelijk dingen van je aannemen, lekker laten bewegen en gezond koken!

Het wordt moeilijker als je kind ouder wordt en bezeten wordt door de online wereld. Ik denk dat je hier als ouders dan nog steeds het verschil kan maken doordat je er vroeg mee begint om duidelijk te maken dat gezond leven belangrijk is. Dit zal dan meegroeien als hij ouder wordt. Als je er later mee begint wordt het lastiger en heb je het niet altijd mee in de hand. Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je thuis niet alleen maar ongezonde dingen in de kast hebt liggen!

Wat is jullie mening? Ben jij als ouders verantwoordelijk voor je kind met overgewicht?

(Visited 164 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Mathiske's mama blog 8 juni 2016 om 09:34

    II vind dat je als ouder zeker verantwoordelijk voor bent, tot een bepaalde leeftijd. Mijn broertje is 16 en koopt van het geld van zijn baantje chips en croissants en zit dan de hele dag achter de playstation. Daar kun je als ouders ook niet zo veel neer tegen doen.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.