Een ochtendmens of een avondmens
Persoonlijk

Een avondmens of een ochtendmens?

Een avondmens is creatiever dan een ochtendmens?

Je hebt een ochtendmens en een avondmens. Je weet vast van jezelf waaronder jij jezelf kan plaatsen. De studies tonen aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben maar de avondmens creatiever is. Het slaappatroon kan nog weleens veranderen. Kinderen zijn vooral ochtendtypes en pubers komen meestal ’s avonds tot leven.

Mijn vader is een avondmens terwijl mijn moeder een ochtendmens is. Toen ik nog thuis woonde zat ik ’s avonds vaak met mijn vader tot laat televisie te kijken terwijl mijn moeder, weliswaar op de bank, al uren in een diepe slaap lag.

Een ochtend of een avondmens wordt voor de helft genetisch bepaald.

Of je een ochtend- of avondmens bent, wordt door de helft genetisch bepaald. De andere helft is omgevings- bepaald. De opvoeding die je hebt gehad speelt dus ook een rol. Het werken van ploegendiensten in de avond of de aanwezigheid van kleine kinderen, heeft ook invloed op jou als ochtend of avondmens.

Ik ben officieel een avondmens maar door de komst van James kan ik ’s ochtends prima functioneren. Als het gaat om artikelen schrijven en werken aan en voor mijn blog ben ik ’s avonds een stuk productiever dan in de ochtend. Het huishouden doe ik daarentegen het liefst zo vroeg mogelijk op de dag maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik geen zin heb om het huishouden te doen en er dan snel vanaf ben.

Een ochtendmens heeft vaker een succesvolle carrière?

De studie toont aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben maar de avondmens creatiever is. Dit klopt in ons geval wel. Lisa staat om half 7 fluitend naast haar bed terwijl ik het liefst een gat in de dag slaap. Lisa heeft een succesvolle carrière in de zorg en ik ben het liefst in de avonduren creatief bezig met artikelen schrijven en foto’s bewerken.

Een avondmens, chronisch ziek zijn en een peuter van 2,5 hebben is een lastige combinatie. Ik word vaak tussen 6:00 en 7:00 uur in de ochtend gewekt door James. Dat mij eigenlijk verplicht een ochtendmens te zijn. Het is niet persè dat ik chagrijnig ben ’s ochtends (kan wel) maar ik moet wel even de tijd hebben om wakker te worden. James ook, dus dat komt goed uit!

De voordelen van een ochtendmens:

 • Je hoeft nooit te haasten want je bent immers toch allang wakker.
 • Je hebt een beter ritme. Ik heb het over je eetpatroon. Je komt gemakkelijker aan je ontbijt, lunch, avonddiner dan dat je de dag halverwege begint.
 • Een ochtendhumeur is onmogelijk als je een ochtendmens bent want anders was je geen ochtendmens 😉
 • De wekker kun je weggooien, daar heb je niks meer aan. Het is een irritant geluid en je bent altijd voor de wekker wakker.

De voordelen van een avondmens:

 • Je kunt een baan zoeken die in de avond plaats vindt. Het verdient vaak beter en je bent dan toch klaarwakker.
 • Een feestje, avondje uit of een film die ’s avonds laat in de bioscoop draait is voor jouw geen probleem. Je kunt hierna toe zonder in slaap te vallen.
 • Je bent creatiever in de avond waardoor je lekker kunt doorwerken in alle stilte want iedereen slaapt al.
 • In de avonduren kun je genieten van de maan en de sterren wat zorgt voor een prachtig plaatje.

Ben jij meer een avondmens of een ochtendmens?

Het schijnt dat een ochtendmens beter kun afspraken nakomen en meer discipline hebben. Je hebt dan automatisch meer vrijetijdsbesteding. Als je overdag werkt heb je de avond vrij. Een avondmens heeft dus een stuk minder vrijetijdsbesteding want zij moeten in een relatief korte tijd alles doen.

En, waar val jij onder? ben je een avondmens of een ochtendmens? en heeft de komst van kinderen dit veranderd?

(Visited 609 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer Romeyns Candy 9 november 2017 om 10:31

  Ik zelf ben ook een avondmens!! De vroege ochtenden zijn een hel voor mij.
  Ik schreef er zelf ook een blog over.
  https://yoo.rs/candy/blog/bioritme-1489521122.html?Ysid=38733

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.