De ziekte van Crohn en onbegrip
De ziekte van crohn &zo

De ziekte van Crohn en onbegrip

De ziekte van Crohn is niet te zien aan de buitenkant.

Iemand die een gebroken arm heeft kan vanzelfsprekend niks optillen en iemand met een gebroken been, kan niet lopen. De ziekte van Crohn zit (meestal) aan de binnenkant van je lichaam. Dat zie je dus niet. Althans, de meeste klachten kun je verbloemen met je kleding. Ik heb bijvoorbeeld de ziekte HS (ontstekingsbulten) gekregen mede door de ziekte van Crohn. Ik heb vaak uitslag in mijn gezicht en ik ben zwaarder geworden door alle medicijnen. Deze klachten kan ook iemand hebben die gezond is en dat maakt het vaak lastig.

De mens gaat er vaak vanuit dat je ‘gewoon’ gezond bent en vooral als je nog jong bent maar zo gewoon is dat helemaal niet. Als je afzegt voor een feestje omdat je helemaal gebroken bent hoor ik vaak: ‘Ach, kom gewoon. Ik ben ook moe van het werk! Of ‘doe niet zo flauw, hier is ook een toilet!’. Dat is soms erg vervelend.

De ziekte van Crohn, is het onwetendheid of onbegrip?

Ik snap dat mensen onwetend zijn en dat gun ik ze ook van harte. Het lijkt mij namelijk zelf ook heerlijk om hier niks van af te weten. Ik ben zelf geen haar beter want ik ken natuurlijk ook niet alle ziektes uit mijn hoofd maar ik zal nóóit een vooroordeel hebben over iemand die zich niet lekker voelt. Zelfs als het in mijn ogen een ‘normale’ hoofdpijn is.

Iedereen heeft een andere pijngrens en voelt dit anders. Ik kan het die mensen niet kwalijk nemen, dat ik vaak wel aanwezig ben met hoofdpijn en zij niet. Sterker nog, ik ben blij als ik ‘alleen maar’ hoofdpijn heb.

Je hebt ook mensen die juist precies weten hoe de vork in de steel zit. Althans, dat denken zij want met een nachtje goed slapen zal een crohn- patiënt zich vast beter voelen. Oh, ik zou willen dat het zo was!

Er zijn ook mensen die denken arts te zijn zonder daarvoor gestudeerd te hebben. ‘Je moet gewoon een dieet volgen, dat heb ik ook gedaan. Ik heb de ziekt van Crohn gehad en dat is nu helemaal weg!’. Het blijft vreselijk om dit soort opmerkingen te horen maar ik kan niet verwachten dat iedereen precies weet hoe ik mezelf voel.

Als ik een tip mag geven, en dat mag op mijn eigen blog, luister oprecht naar mensen die jou iets vertellen zonder dat je daar direct een oordeel over creëert. Echt naar iemand luisteren is moeilijker dan je denkt maar het is enorm belangrijk!

Ik voelde mezelf gekwetst door de uitspraken van een ander.

In het begin, toen ik nèt de diagnose had, voelde ik mezelf gekwetst als iemand mijn klachten vergeleek met een griepje of de betweters die denken dat mijn klachten, waar ik toen al 2 jaar mee liep, ‘zo’ te kunnen oplossen door een dieet. Inmiddels weet ik dat deze mensen er altijd zullen blijven en dat het pure onwetendheid is. Was ik zelf nog maar zo onwetend..

Ik luister het verhaal aan. Ik voel of het zinvol is om degene mijn situatie uit te leggen of dat het iemand is die sowieso al denkt dat het dat het ‘gewoon maar een beetje buikpijn is’. Het komt er op neer dat ik eigenlijk ontzettend jaloers ben op al deze mensen die het niet begrijpen. Heerlijk lijkt mij dat! Maar aan de andere kant heb ik door alles wat ik heb meegemaakt genoeg levenservaring opgedaan om te weten dat ieder huisje zijn kruisje heeft.

Er zijn maar weinig mensen die geen geld zorgen hebben, de liefde van hen leven naast ze hebben staan die altijd trouw zal zijn, lieve familie en vrienden zonder nare ziektes. Het leven saai zijn als je ècht alles helemaal perfect hebt lopen. Ik bedoel, wat leer je daarvan? Ik denk dat ik een heel ander mens was geweest als ik de ziekte van Crohn niet had gehad.

Ik wist ‘vroeger’ precies wat ik wilde. In mijn ogen was er maar een weg om dat te bewandelen. Er was geen discussie mogelijk, het moest zo gaan zoals ik het wilde. Ik had alles uitgestippeld en toen ineens, uit het niks, BAMM.. een hele hoop, in eerste instantie onverklaarbare, klachten.

De ziekte van Crohn en onbegrip, kijk verder dan alleen de buitenkant!

Alles van te voren uitstippelen, jezelf rijk rekenen met toeslagen of vakantiegeld, geloof mij, het heeft allemaal geen zin. Het is meestal toch niet precies wat je had berekend. Het leven is een onvoorspelbaar maar mooi ‘iets’ en het is aan ieder uniek persoon op deze aarde, om daar de mooiste weg ooit van te maken. Inclusief alle tegenslagen waar we dan vervolgens een hoop leerstof uithalen om de weg weer verder en beter te bewandelen dan voorheen.

Luisteren. We doen allemaal alsof we dit goed kunnen maar er zijn maar weinig mensen die echt goed kunnen luisteren. Ik zelf ook, als iemand over een bevalling begint dan ben ik net zo goed geneigd om over mijn eigen ervaring te vertellen. Bij andere mensen vind ik het egoïstisch maar ik doe precies hetzelfde!

Het zal wel ‘mens eigen’ zijn want ik hoor het vaker. Ik kan mezelf hier best aan irriteren. Als ik iets vertel dat het door de ander direct wordt weggeveegd en vervangen wordt door hen verhaal. Wij mensen stoppen nooit met leren en als je goed zelfkennis hebt en je ‘fouten’ erkend, kun je nog zoveel meer uit het leven halen!

Zet je blik open, accepteer mensen zoals ze zijn en kijk verder dan alleen naar de buitenkant!

Lon, waar ga je naar toe met je diepgaande ‘gelul’? Nou, ik zal je even vertellen hoe de wereld in elkaar steekt. Ehm, de wereld.. Grapje natuurlijk! Dit is gewoon even een ‘spui- blog’ en ik hoop dat ik jullie kan meegeven dat je niet te snel moet oordelen over mensen en vooral niet denkt, hen problemen wel ‘eventjes’ te kunnen oplossen.

Iedereen weet precies van elkaar hoe we onze problemen moeten oplossen. Konden we maar af en toe ruilen van problemen, dan was het kennelijk een stuk makkelijker!

Ik ben benieuwd wat jullie ervaring hiermee is? Ervaar jij ook veel onbegrip voor de ziekte van Crohn of een andere aandoening? Laat in de comments weten, hoe jij hiermee omgaat! op deze manier kunnen we van elkaar leren.

(Visited 1.288 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Ingrid 9 oktober 2016 om 20:49

    Mooi geschreven Lon! Een eye opener, maar ook Ik herken veel dingen die je schrijft. Of het egoïstisch of onwetendheid is ik weet het niet. Dikke knuffel!

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.