Endoscopie onderzoek
De ziekte van crohn &zo

De uitslag van de DEXA- scan en het bloedonderzoek!

De uitslag van DEXA- scan en het bloedonderzoek!

Rond half 11 rolde ik uit mijn bed, even moe als dat ik er gisterenavond in was gegaan, stond ik op. Ik moest mezelf gaan douchen, mijn ontlasting in een potje van 1cm doorsnee mikken en voor de zekerheid mijn ziekenhuistas in pakken.
Helaas besloot de lift van ons apparatementencomplet net te stoppen met liften toen ik met haast naar beneden moest. Op deze momenten vervloek ik het prachtige uitzicht op de 10e verdieping en kijk ik liever tegen de bomen aan op de eerste verdieping.

Tjonge jonge, met gepakte tas en 2 krukken strompelde ik naar beneden. Samen met mijn vader vertrok ik naar het ziekenhuis om de uitslag te horen van de DEXA- scan en het bloedonderzoek.

Lees ook: Mijn ervaring met een DEXA- scan. 

De weg naar het UMC kunnen we voortaan zonder TOMTOM vinden. Slecht teken eigenlijk. We weten inmiddels ook dat we het beste op de tweede verdieping kunnen parkeren zodat we zonder trappen of liften bij de ingang uitkomen.

Sterke botten maar slecht bloed.

‘Zo Lonneke, je hebt sterke botten’ waren zijn eerste woorden. Fijn om te horen. Is er in ieder geval iets goed. Ik vroeg gelijk of hij ook kon zien of ik zware botten had maar dat kon niet. Helaas geen excuus om dik te zijn dus.

‘Helaas zijn je bloedwaardes niet zo goed’ volgde hij. Er zijn ontstekingswaardes te zien in mijn bloed wat veel kan betekenen. Het kan zowel van de Bechterew als van de Crohn afkomen. De rest van mijn bloeduitslagen zagen er ook niet zo best uit. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de prednison. Heb ik het er eigenlijk wel voor over? om prednison te gebruiken terwijl het meer organen aantast dan goed maakt? Het is in ieder geval geen PREDtig middel om te gebruiken!

Een endoscopie? is het niet al ellende genoeg geweest dit jaar?

De afgelopen dagen ben ik minder fit. Ik heb meer diarree en heb vaker dan normaal moeten overgeven. De arts sluit dus zeker niet uit dat de ontstekingen in mijn darmen zitten. Helaas is er maar een manier om hier achter te komen. Juist. Een darmonderzoek! Wat een bummer..

In ons vorige gesprek met de MDL- arts vertelde hij dat het nog niet nodig was om een endoscopie te plannen omdat hij al veel zou zien in mijn ontlasting. Jammer genoeg dacht hij daar mede door mijn bloeduitslagen nu anders over. Ik moet er dus opnieuw aan geloven!

Ik had gehoopt dat we het onderzoek in 2014 konden plannen omdat ik in 2013 al genoeg onderzoeken heb gehad (95x bloedprikken, MRI-scan, Oogscan, Oogecho, Oogfoto, DEXA-scan, EEG-scan, gezichtsveldonderzoek, Arm gebroken, achillespees gescheurd,  6x UMC, 8x Elkerliek Helmond en 10x Sint Anna bezoeken.) Een beetje zelfmedelijden had ik wel even…

Op korte termijn een darmonderzoek dus..

‘Nee Lonneke, het darmonderzoek word op korte termijn gepland zodat we verder kunnen met het behandel plan’ zei de arts.
Tja, dat snap ik ook wel weer.. het heeft geen zin om het uit te stellen, het moet toch en dan liever in 2013, dit jaar kan ik toch al niet ‘leuk’ meer afsluiten.. dan maar hopen dat ik 2014 begin met een nieuwe (leuke) start.. Snik.
Nee, vandaag kan ik even niet positief zijn. Drie keer heb ik een endoscopie onderzoek moeten ondergaan, drie keer heb ik geschreeuwd van de pijn en drie keer hielp het ‘roesje’ wat ik kreeg voor geen meter! Begrijp me trouwens niet verkeerd, zou een beetje lullig zijn als je binnenkort een endoscopie hebt en dit nu leest. Mijn darmen zaten alle keren vol met littekens of ontstekingen.. Eten wat langs mijn darmen kwam deed al pijn, laat staan een slang van 2cm doorsnee!

Hij beloofd dat ik geen pijn zal hebben.

De MDL- arts heeft mij BELOOFD dat ik helemaal niks van het onderzoek zal merken, hij zei zelfs (voor de grap) dat ik een schade claim mocht indienen als ik er toch iets van zou voelen.
Dit is een schrale troost. Ik heb die man pas 2x gezien hoewel die erg aardig is heb ik nog geen vertrouwensband kunnen opbouwen, ik ken het ziekenhuis niet zo goed als dat ik het Sint Anna ken en overal word het onderzoek anders uitgevoerd, dus ook hier. Misschien in positieve zin maar dat kan ik achteraf pas vertellen.
Nu ben ik vooral onzeker en bang voor wat er komen gaat. Bang voor het onderzoek, onzeker over de mensen die ik niet (goed genoeg) ken en voornamelijk angstig voor de uitslag..
Er staat een afspraak in november bij de Reumatoloog, de MDL-arts vond dit te lang duren en gaat dit proberen te vervroegen. De plekken op mijn benen heeft hij bekeken en wil graag weten wat de Dermatoloog in Geldrop daarvan vindt. Zo kan hij na het darmonderzoek overleggen met alle artsen om een plan om te stellen.
Dat ik volgend jaar een wedstrijd kan voetballen kan ik me nu nog niet voorstellen. Maar dat is zijn doel. Met een halve wedstrijd ben ik ook al wel blij hoor, maar dat vertel ik natuurlijk niet!

Nogmaals bloed af tappen & mijn ontlasting dumpen.

Nog even bij het laboratorium mijn ontlasting dumpen en dan kunnen we weer richting huis. Het buisje waar mijn smurrie in zat had ik netjes in een Nettoramatas gestopt. Zeg nou zelf, je gaat toch niet het hele ziekenhuis doorlopen met een buisjepoep in je hand? Nee, dat dacht ik ook! Aan de balie stond een vriendelijke dame die gebrekkig Nederlands sprak.
Het eerste wat ze vroeg was: ‘Kom je jouw ontlasting ophalen of brengen’? Hoezo ophalen?!!! Ik denk dat ik die mevrouw 5 minuten lang in haar gezicht heb uitgelachen.. Met veel moeite zei ik dat ik mijn ontlasting kwam brengen maar ik kreeg dit niet zonder lachen uit mijn mond.
Mijn vader nam het gesprek over, door te zeggen dat ik het alleen maar even kwam afgeven voor naderonderzoek. Ze keek met grote ogen naar mijn Nettoramatas en vroeg:’ Zit heel die tas vol? Het is toch maar een klein buisje?’ Tranen rolde over mijn wangen en ik probeerde uit te leggen, dat ik inderdaad een klein buisje bij had maar het een beetje apart vond om er zonder tas mee rond te lopen. Schaterend van het lachen liepen we samen weer richting de auto. ‘Volgens mij dacht deze beste dame dat heel die tas vol zat!’ zei mijn vader.
Lachen is het beste medicijn! 
(Visited 604 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.